Αρχική Καταστροφές Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στη Λιβαδειά

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στη Λιβαδειά

0
Διαφήμιση

Μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες, το πρωί της Πέμπτης τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Καρακόλιθος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 105 πυροσβέστες με 47 οχήματα και 51 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος έκαναν τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Το χρονικό

Δεκάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς με αναπνευστικά προβλήματα ενώ πριν από λίγο εκκενώθηκε το γηροκομείο της Μητρόπολης που βρίσκεται στο Πέρα Χωριό της Λιβαδειάς, στις παρυφές της πόλης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του νοσοκομείου Κώστα Γκιζίμη «η φωτιά κύκλωσε το γηροκομείο και δόθηκε εντολή και εκκενώθηκε. Όλοι οι φιλοξενούμενοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα. Η εκκένωση του γηροκομείου τελείωσε λίγο πριν τις 10 το βράδυ και όλοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια».

Κατά τη διάρκεια της πύρινης λαίλαπας το μέτωπο ξεπέρασε τα 6 χιλιόμετρα και κυριολεκτικά βρέθηκε στις παρυφές της πόλης της Λιβαδειάς.
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, επί τόπου έσπευσε και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Βασίλης Παπαγεωργίου προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης.
Έκκληση για βοήθεια απευθύνουν οι κάτοικοι, στο Νοσοκομείο Λειβαδιάς. Συμφωνα με αναφορες κατοίκων, το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται στα 3 χλμ, απο την πόλη, ενώ και το Νοσοκομείο της πόλης βρίσκεται σε υψηλή πληρότητα- εξαιτίας προβλημάτων ευπαθών ομάδων με αναπνευστικά προβλήματα, απο τους καπνούς.

Πρωτόγνωρη κατάσταση

«Από τις 3 το μεσημέρι ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση μέσα στους καπνούς αφού η φωτιά έχει επεκταθεί σε μια έκταση πάνω από 15.000 στρέμματα» υπογραμμίζει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ζιώγας και όπως σημειώνει «το μέτωπο που κινείται προς τη Λιβαδειά είναι πολύ μεγάλο και οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί».

Ήδη εκτός από τις πολυάριθμες πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν από τον αέρα και το έδαφος έχουν συγκεντρωθεί όλα τα μηχανήματα των δήμων, όλες οι υδροφόρες όπως επίσης και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
«Ότι μηχάνημα υπήρχε σε δήμους και περιφέρεια έχει μεταφερθεί σε κάποιο από τα μέτωπα της φωτιάς» σημειώνει ο κ. Ζιώγας.
 

Για την κατάσβεση της φωτιάς κινήθηκαν αρχικά οι τοπικές δυνάμεις και τα 2 αεροσκάφη τύπου PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας. Όμως η φωτιά πήρε διαστάσεις και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν σταδιακά από άλλες δυνάμεις της Στερεάς Ελλάδας αλλά και της Αττικής.
 

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά τις 6 το απόγευμα μπήκαν στη μάχη της κατάσβεσης συνολικά 8 καναντέρ και 4 ελικόπτερα όπως επίσης και τα 2 PZL ενώ την ίδια στιγμή οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν και επιχειρούν συνολικά 31 οχήματα με 90 πυροσβέστες και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί και δυνάμεις του δήμου Λιβαδειάς που διαθέτει υδροφόρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση