Αρχική Ειδήσεις «Μη μεταλλαγμένη η σόγια του μέσου καταναλωτή»

«Μη μεταλλαγμένη η σόγια του μέσου καταναλωτή»

0
Διαφήμιση

Παρόλο που η σόγια έχει φανατικούς οπαδούς λόγω των θετικών ιδιοτήτων της, υπάρχουν και αυτοί που συνδυάζουν τη σόγια με το μεταλλαγμένο. Η σόγια, όμως, που καταναλώνεται από το μέσο καταναλωτή είναι μη μεταλλαγμένη, συμβατική σόγια. Η κατανάλωσή της ιστορικά εντοπίζεται κυρίως στους λαούς της Άπω Ανατολής. Η σόγια έχει εκεί μια ιστορία τουλάχιστον 5.000 ετών. Είναι ένα βασικό τρόφιμο για τους λαούς αυτούς, οι οποίοι έχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά υγείας, από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής στο κόσμο με πολύ χαμηλή συχνότητα καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Το ερώτημα πάντοτε ήταν τι άραγε να κάνουν καλά. Το ενδιαφέρον  εστιάστηκε στην κατανάλωση της σόγιας, η οποία ήταν τα παλαιότερα χρόνια άγνωστη στις Δυτικές κοινωνίες. Εάν κατανάλωναν σόγια οι λαοί των Δυτικών κοινωνιών, οι θετικές ιδιότητές της (μείωση χοληστερόλης, αντιοξειδωτική δράση) που είχαν παρατηρηθεί στους λαούς της Άπω Ανατολής, θα μπορούσαν να εμφανιστούν και στους Δυτικούς;  Άρχισε, έτσι, η σόγια να αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ερευνητικό θέμα για την επιστημονική κοινότητα αλλά και για τους λαούς των Δυτικών Κοινωνιών.

Στο δυτικό κόσμο είναι σαφέστατα ένα τρόφιμο που κερδίζει έδαφος. Αν κανείς ψάξει γύρω του θα δει ότι η σόγια έχει φανατικούς φίλους όπως αυτούς που σκέπτονται την υγιεινή διατροφή, αλλά  και φανατικούς εχθρούς λόγω του ότι συνδυάζουν τη σόγια με το μεταλλαγμένο. Η μεταλλαγμένη σόγια υπάρχει βέβαια στην αγορά, αλλά η σόγια που καταναλώνεται από το μέσο καταναλωτή  είναι αυτό που λέγεται συμβατική σόγια, δηλαδή μη μεταλλαγμένη σόγια.

Στις ευρωπαϊκές χώρες είναι σαφές ότι όλα τα τρόφιμα αναγράφουν αν χρησιμοποιούν συμβατική ή μεταλλαγμένη σόγια. Εξάλλου, η πίεση που υφίστανται όλες οι εταιρίες που παρασκευάζουν τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση είναι τόσο μεγάλη έτσι ώστε όλα αυτά τα τρόφιμα να κατασκευάζονται με συμβατική σόγια. Δηλαδή, στη χώρα μας αν ψάξει κανείς στο σούπερ μάρκετ σε αυτή την περίοδο, είμαι σίγουρος ότι θα διαπιστώσει ότι όλες οι εταιρίες που προσφέρουν τέτοιου είδους προϊόντα αναγράφουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το προϊόν παρασκευάζεται από συμβατική μη μεταλλαγμένη σόγια.

Δ. Ρίχτερ

Διευθυντής Β’ Καρδιοολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών

πηγή:agronews

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι ψαράδες που ρίχνουν την ψαριά τους και πάλι στο νερό
Επόμενο άρθροΚαταγγελίες για παράνομα πειράματα σε πιθήκους στο πανεπιστήμιο Κρήτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ