Αρχική Ειδήσεις Καταγγελία κατά της Gazprom ετοιμάζει η Κομισιόν σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg

Καταγγελία κατά της Gazprom ετοιμάζει η Κομισιόν σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg

0
Διαφήμιση

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία κατά της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού, απειλώντας έτσι να κλιμακώσει την έρευνά της η οποία έχει ήδη γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής από τον Ρώσο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο επικαλείται τρεις πηγές που έχουν γνώση της έρευνας, οι αξιωματούχοι της Επιτροπής εργάζονται πάνω σε ένα κείμενο ενστάσεων κατά της κρατικής εξαγωγικής μονοπωλιακής ρωσικής επιχείρησης, η οποία καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της ΕΕ σε αέριο. 

Η καταγγελία —με την κατηγορία ότι η εταιρεία έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά αερίου—, μπορεί να υποβληθεί έως το τέλος του έτους, εάν η Gazprom και η ΕΕ αποτύχουν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση του θέματος, δήλωσε στο Bloombergη μία πηγή.

Μία σύγκρουση με την Gazprom απειλεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη τις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς ο Πούτιν ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον επόμενο μήνα στην Πετρούπολη τη σύνοδο των ηγετών της ομάδας των 20 μεγαλύτερων βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G20). 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε αυτό τον μήνα ότι αν η ΕΕ επιβάλει αντιμονοπωλιακές κυρώσεις κατά της Gazprom «θα είναι δύσκολο για την εταιρεία να λειτουργεί σε αγορές όπου αντιμετωπίζει ανοικτά διακριτική μεταχείριση εις βάρος της».

Η Gazprom θεωρείται ύποπτη για την επιβολή αδικαιολόγητων τιμών στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, συνδέοντας τις χρεώσεις της στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου με τις τιμές του πετρελαίου και εμποδίζοντας το εμπόριο του αερίου μεταξύ των χωρών, είχε ανακοινώσει η ΕΕ κατά την έναρξη της έρευνας τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Η καταγγελία θα εγείρει θέμα επιβολής προστίμων και άλλων κυρώσεων στη ρωσική εταιρεία. Στις εταιρείες που κατηγορούνται για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων για τον ανταγωνισμό μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα ύψους έως το 10% των ετήσιων κερδών τους.

Αν και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται δεν αφορούν στον διακανονισμό της υπόθεσης, δείχνουν ότι η ρωσική εταιρεία έχει αποφασίσει να παρουσιάσει επιχειρήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε η πηγή.

Διαφήμιση