Αρχική Ειδήσεις Καλλιέργεια φυτών στην έρημο η λύση στην κλιματική αλλαγή

Καλλιέργεια φυτών στην έρημο η λύση στην κλιματική αλλαγή

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Hohenheim στη Στουτγάρδη, η καλλιέργεια μεγάλου αριθμού φυτών σε άγονες περιοχές πχ. έρημοι θα μπορούσε να συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η κλιματική αλλαγή πλήττει ολοένα περισσότερο τον πλανήτη και μια ομάδα γερμανών επιστημόνων ανακάλυψε μια μέθοδο που είναι φιλική στο περιβάλλον και που, κυρίως, θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.  

 

Το φυτό Jatropha curcas φαίνεται ότι «απομονώνει» το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές του. Το Jatropha curcas καλλιεργείται κυρίως στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, είναι ανθεκτικό στη ξηρασία και δε χρειάζεται νερό για να αναπτυχθεί.  

 

Το φυτό καλλιεργήθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία και τη Μαδαγασκάρη. Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης του φυτού σε θερμά και ξηρά κλίματα. Αποδείχθηκε ότι μια φυτεμένη έκταση μεγέθους 10.000 τμ, είναι ικανή να δεσμεύσει μέχρι και 25 τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο. Το φυτό θα μπορούσε, δηλαδή, να καλλιεργηθεί στην αραβική έρημο, όπου θα καταλαμβάνει το 3% αυτής, και να απορροφήσει όλο το διοξείδιο του άνθρακα μέσα στις επόμενες δεκαετίες.   

 

Για την έκταση της καλλιέργειας Jatropha curcas που θα απορροφά έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα, θα δαπανούνται 42 με 63 ευρώ. Επιπλέον, με το πέρασμα των χρόνων, τα φυτά αυτά θα παραγάγουν βιοενέργεια ενισχύοντας την παραγωγή ενέργειας που απαιτείται σε συστήματα αφαλάτωσης και άρδευσης.   

Οι βασικοί λόγοι που εμποδίζουν την εφαρμογή αυτής της μεθόδου είναι η έλλειψη χρηματοδοτήσεων και γνώσης γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιέργειες μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα της περιοχής όπου θα φυτευτούν, με πιθανή αύξηση της βροχόπτωσης. Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αναδάσωση αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό, και ταυτόχρονα φιλικό προς το περιβάλλον, τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

ΠΗΓΗ: esciencenews.com  

Διαφήμιση