Αρχική Ενέργεια Και στην ηλεκτρική ενέργεια η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Και στην ηλεκτρική ενέργεια η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

0
Διαφήμιση

Κρίσιμες επαφές Μανιάτη σήμερα στην Λευκωσία

Καθοριστικές συνομιλίες για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε θέματα ενέργειας αναμένεται να έχει σήμερα στην Κύπρο ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης με τους ομολόγους του από Ισραήλ και Κύπρο. Η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις πλευρές που ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα με βάση την αξιοποίηση των Κυπριακών κοιτασμάτων Φ/Α φαίνεται να επεκτείνεται και στην ηλεκτρική ενέργεια, το περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους, ενώ επιπλέον φαίνεται να συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον του Αμερικανικού παράγοντα.

Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Silvan Shalom που έφτασε στην Κύπρο το πρωί, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τον υποδέχθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης. Οι δύο υπουργοί είχαν σύσκεψη στη Λευκωσία για θέματα σχετικά με την αφαλάτωση και την τεχνολογία ανακυκλωμένου νερού, ενώ σήμερα ο κ. Shalom θα παραστεί απόψε στην τελετή εγκαινίων της Μονάδας Αφαλάτωσης της Λεμεσού από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Κεντρικός σκοπός των επαφών των τριών υπουργών που θα συνεχιστούν και αύριο είναι να υπογράψουν οι εκπρόσωποι Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ το τριμερές Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας (Ενεργειακές Υποδομές, Έρευνα και Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φυσικοί Πόροι), της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων.

Επιπλέον, οι Υπουργοί των τριών χωρών αναμένεται να εκδώσουν κοινή διακήρυξη με την οποία θα δηλώνουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW μέσω της πόντισης σχετικού ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών. Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» της Μεγαλονήσου, ο Γενικός Διευθυντής της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού του Ισραήλ IEC σε συναντήσεις του με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Λακκοτρύπη και διευθυντικά στελέχη της ηλεκτρικής εταιρείας Κύπρου ΑΗΚ πρότεινε τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο μέσω υποθαλασσίου καλωδίου, σε τρία χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας. Η τιμή πώλησης υπολογίζεται περίπου στα 7,5 σεντς την κιλοβατώρα, τιμή η οποία είναι περίπου 40% φθηνότερη από το κόστος παραγωγής της ΑΗΚ. Από την πλευρά των Ισραηλινών, πάντως, ενδιαφέρον υπάρχει και για αγορά ηλεκτρισμού από την Κύπρο, εφόσον η αξιοποίηση των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου επιτρέψει την παραγωγή του σε ανταγωνιστικές τιμές μετά το 2020.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που δεν είναι άσχετη με την αυριανή τριμερή υπουργική συνάντηση Ελλάδος- Κύπρου -Ισραήλ, επίσκεψη για θέματα ενέργειας πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα στην Κύπρο και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμος Χόκστάιν.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με τον Αμερικανό αξιωματούχο για την προετοιμασία της επίσκεψης τον Σεπτέμβριο του κ. Λακκοτρύπη στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του.

Διαφήμιση