Αρχική Διάστημα Η πανσέληνος επηρεάζει τον ύπνο

Η πανσέληνος επηρεάζει τον ύπνο

0
Διαφήμιση

Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι δε μπορούν να κοιμηθούν καλά σε περιόδους πανσέληνου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το φεγγάρι παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Οι άνθρωποι αντιδρούν στη γεωφυσική δύναμη της σελήνης που ρυθμίζεται από ένα σεληνιακό ρολόι. Ο κύκλος της σελήνης επηρεάζει τον ανθρώπινο ύπνο ακόμα και τις περιόδους που το φεγγάρι δεν είναι φανερό στον ουρανό.

Στην έρευνα συμμετείχαν 33 εθελοντές. Οι ερευνητές κατέγραψαν τα μοτίβα που δημιουργούσε ο εγκέφαλος τους εν ώρα ύπνου, την κίνηση των ματιών και την έκκριση ορμονών.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν έδειξαν ότι την περίοδο πανσέληνου, οι εθελοντές αδυνατούσαν να κοιμηθούν κανονικά. Μάλιστα, προσπαθούσαν να κοιμηθούν επί πέντε λεπτά ενώ συνολικά κοιμήθηκαν είκοσι λεπτά λιγότερο απ’ ότι συνήθως. Ο ύπνος τους ήταν πιο ανήσυχος ενώ παρουσίαζαν χαμηλά επίπεδα μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που ελέγχει τον ρυθμό του ανθρώπινου οργανισμού και λειτουργεί ως το βιολογικό του ρολόι.

Στο παρελθόν, ο κύκλος της σελήνης βοηθούσε στο συγχρονισμό των ανθρώπινων συμπεριφορών και εξυπηρετούσε κυρίως αναπαραγωγικούς σκοπούς. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η περαιτέρω ανάλυση του σεληνιακού κύκλου θα αποκάλυπτε την επιρροή που ασκεί η σελήνη και σε άλλες πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

ΠΗΓΗ: esciencenews.com

Διαφήμιση