Αρχική Ενέργεια ΠΟΣΠΗΕΦ-ΠΑΣΥΦ αντίθετοι στο «κούρεμα» των Φ/Β

ΠΟΣΠΗΕΦ-ΠΑΣΥΦ αντίθετοι στο «κούρεμα» των Φ/Β

0
Διαφήμιση

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από το χώρο των Φ/Β στην πρόθεση του ΥΠΕΚΑ για «κούρεμα» μαμούθ στις ταρίφες τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος, με έντονες ανακοινώσεις από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) αλλά και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ).

Δεν φταίνε οι ΑΠΕ για το ακριβό ρεύμα που πληρώνουν οι καταναλωτές, αλλά τα ακριβά, παραδοσιακά καύσιμα που ουσιαστικά επιδοτούνται καταγγέλλει η ΠΟΣΠΗΕΦ, ενώ ο ΠΑΣΥΦ παρακινεί τους παραγωγούς από Φ/Β να μη δεχτούν καμία αλλαγή στις συμβάσεις τους. 

Σε σχετική επιστολή της, η ΠΟΣΠΗΕΦ δηλώνει ότι: «Στην τελευταία του ανακοίνωση ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου για άλλη μια φορά άφησε άναυδο το ενεργειακό κοινό με την ανακοίνωσή του για μεσοσταθμική μείωση στις ταρίφες των ΦΒ κατά 45%.
«Εντυπωσίασε» όμως λέγοντας ότι οι ΑΠΕ είναι αυτές που ευθύνονται για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Γνωρίζει ο κ. Παπαγεωργίου ότι:

  • κατά την περίοδο Ιανουάριος 2009 – Απρίλιος 2011, ο Έλληνας καταναλωτής πλήρωσε συνολικά 705 εκατ. ευρώ υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο Τέλος Α.Π.Ε. ή Τέλος Μείωσης Εκπομπών. Από το ποσό αυτό, μόνο το 40% ή 282 εκατ. ευρώ αξιοποιήθηκε πράγματι υπέρ των ΑΠΕ, ενώ τα υπόλοιπα 423 εκατ. Ευρώ επιδότησαν την προμήθεια του ρεύματος. Αν τα 423 εκατ. ευρώ είχαν πράγματι διοχετευθεί υπέρ των Α.Π.Ε., το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ δεν θα αποτελούσε πρόβλημα! Δηλαδή, αν είχε αλλάξει έγκαιρα το στρεβλό θεσμικό πλαίσιο του 1999, σήμερα δεν θα χρειαζόταν αυτή η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. (Μελέτη του IOBE. Ιούλιος 2011 όταν Γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ ήταν ο κ. Στουρνάρας)
  • Λόγω της συστηματικής υποεκτίμησης της συνεισφοράς των ΑΠΕ στην ημερήσια αγορά πάντα προκύπτει έλλειμμα για τον ∆ΕΣΜΗΕ και επομένως διογκώνεται αδικαιολόγητα το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, το οποίο καλούνται να καλύψουν οι καταναλωτές µέσω του λογαριασμού ρεύματος απευθείας χωρίς επιβάρυνση των προμηθευτών ενέργειας. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο αν ληφθεί υπόψη ότι η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) δεν καθορίζεται διαφανώς αλλά διαμορφώνεται τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα, µε αποτέλεσμα να αυξάνεται, τεχνητά επίσης, περισσότερο το αναφερόμενο έλλειμμα. Όμως, ακόμη και αν υποτεθεί ότι η Οριακή Τιμή του Συστήματος καθορίζεται διαφανώς, και πάλι το ισχύον σύστημα του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ δημιουργεί μεγάλες στρεβλώσεις, ακριβώς επειδή δεν συγκρίνει την εγγυημένη τιμή των AΠΕ µε το πλήρες κόστος της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής που υποκαθιστούν οι ΑΠΕ, αλλά µόνο µε το μεταβλητό κόστος. Με άλλα λόγια, οι ΑΠΕ μειώνουν την τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας τόσο πολύ, που άνετα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους και επιπλέον να επιδοτήσουν τον καταναλωτή. (Παντελής Κάπρος, καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ). Αν αυτά τα γνωρίζει τότε γιατί επιμένει να συνεχίζει συστηματικά να κρατάει χαμηλά την τιμή προμήθειας της ενέργειας;

Στις αρχές του 2013, δήλωσε ότι θα πάρει μέτρα για να διορθωθεί η στρέβλωση αυτή αντικαθιστώντας την ΟΤΣ (περίπου 45 ευρώ/MWh ) με το Μέσο Μεταβλητό Κόστος (73 ευρώ/MWh ή 82 ευρώ/ΜWh αν υπολογιστούν και τα ΑΔΙ). Έτσι θα λυνόταν το πρόβλημα του ελλείμματος. Αντί για αυτό είδαμε τελικά να βάζει μόνο το Μέσο Μεταβλητό Κόστος του διασυνδεδεμένου δικτύου αφήνοντας έξω τα νησιά όπου το κόστος της ενέργειας είναι πανάκριβο. Έτσι όρισε το νέο ΜΜΚ στα 57,5 ευρώ/ΜWh. Ούτε λόγος βέβαια για συνυπολογισμό και των ΑΔΙ (+ 9 ευρώ/MWh).
Ακόμη και σήμερα λοιπόν που μετά από τόσα χρόνια διαγνωσμένης ύπαρξης του προβλήματος και ενώ η τρόικα πιέζει για μηδενισμό του ελλείμματος μέχρι τέλος του 2014, ο κ. Παπαγεωργίου επιμένει με τεχνάσματα να κρατάει χαμηλά την τιμή προμήθειας της ενέργειας, ώστε να κερδίζουν οι προμηθευτές ενέργειας, να μεγαλώνει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ και να καλείται στη συνέχεια να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ για να καλυφθεί το έλλειμμα αυτό. Το τραγικό όμως είναι ότι μετά απ’ όλα αυτά διασπείρει στην ελληνική κοινωνία την ψευδή πληροφορία ότι «φταίνε οι ΑΠΕ και κύρια τα Φ/Β για την αύξηση του ρεύματος που πληρώνει ο καταναλωτής».
Με την ανακοίνωση αυτή θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στον κ. Παπαγεωργίου πως ο κόσμος πλέον ξέρει ότι:

  1. Δεν φταίνε οι ΑΠΕ για το ακριβό ρεύμα που πληρώνουν αλλά τα ακριβά καύσιμα.
  2. Φταίει το υπουργείο το οποίο με τις χρόνιες καθυστερήσεις άφησε το έλλειμμα να διογκωθεί και εξαιτίας αυτού αναγκάζεται σήμερα να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ. (Στο θέμα αυτό θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες)

Εκείνο που εμείς αλλά και ο κόσμος αναρωτιόμαστε, είναι το ποιος παρέχει στήριξη στον κύριο Παπαγεωργίου για τέτοιου είδους ενέργειες και μεθοδεύσεις που στόχο έχουν να ενοχοποιηθούν οι ΑΠΕ, για το ακριβό ρεύμα, και να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν οι πραγματικοί ένοχοι».

Στην ανακοίνωση του, ο ΠΑΣΥΦ χαρακτηρίζει «εξοντωτικό» το κούρεμα που προτείνει το υπουργείο και καλεί τους επενδυτές να μην υποκύψουν στους ψευτοεκβιασμούς, ενώ παράλληλα εξαγγέλλει την κινήσεις για νομική προστασία των επενδυτών : «Μετά τις προτάσεις που ακούσαμε από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για αλλαγή των συμβάσεών μας και εξοντωτικό κούρεμα των εγγυημένων τιμών, και με βάση τις επαφές που είχαμε, τόσο με τα μέλη μας όσο και με τους νομικούς μας συμβούλους, καλούμε τους επενδυτές φωτοβολταϊκών να μην κάνουν καμία παραχώρηση και να μην υποκύψουν στους ψευτοεκβιασμούς που τους ασκούνται.

Οι συμβάσεις μας είναι ισχυρές, είναι περιουσιακό μας στοιχείο το οποίο το κράτος απειλεί με δήμευση και είναι το μόνο και ισχυρότερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας. Αν ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση για αλλαγή της σύμβασής μας (είτε λίγο καλύτερη, είτε λίγο χειρότερη, είτε λίγο πάνω στα ποσοστά, είτε λίγο κάτω), θα έχουμε υπονομεύσει το μοναδικό μας όπλο και θα είμαστε στον αέρα για οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή προς το χειρότερο.

Δεν διαπραγματευόμαστε την περιουσία μας και δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή. Είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε τον αγώνα μέχρι τέλος, ότι και να σημαίνει αυτό. Για το σκοπό αυτό ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει στη δημιουργία Ταμείου για τη νομική προστασία των επενδυτών».

Διαφήμιση