Αρχική Ειδήσεις Υπουργείο Τουρισμού: Όχι στον μαζικό, ναι στον ποιοτικό τουρισμό και τη διευκόλυνση...

Υπουργείο Τουρισμού: Όχι στον μαζικό, ναι στον ποιοτικό τουρισμό και τη διευκόλυνση επενδύσεων

0
Διαφήμιση

Ψηφίστηκε σήμερα από το Α΄θερινό τμήμα της Βουλής το  νομοσχέδιο για την «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, την αναδιάρθρωση του Ελληνικού Τουρισμού και άλλες διατάξεις», που κατέθεσε η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη.

Στόχος της νέας τουριστικής πολιτικής είναι να δημιουργήσει ένα νέο λειτουργικό και επενδυτικό περιβάλλον που θα οδηγήσει στην ανανέωση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Κύριος στόχος είναι η μετάβαση από έναν μαζικό τουρισμό σε έναν ποιοτικό, πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο, που θα απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις και δεν αρκείται στο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα».
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις τουριστικές επενδύσεις, εισάγονται νέοι θεσμοί τουριστικής δραστηριότητας, με προτεραιότητα στη δημιουργία σύνθετων και οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων, με αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο. Ακόμα, ανοίγει ο δρόμος για την προσφορά τουριστικών προϊόντων που θα στηρίζονται σε δραστηριότητες όπως το γκολφ ή οι καταδύσεις, θεσμοθετούνται τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας και οι ξενώνες νέων και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο για σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Οσον αφορά τις υποδομές, δίνεται η δυνατότητα για λειτουργική τακτοποίηση και χωροθέτηση τουριστικών λιμένων, χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων.
Σε ότι αφορά τον ΕΟΤ, οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των τουριστικών επενδύσεων μεταφέρεται στο υπουργείο ενώ αναδιοργανώνονται τα γραφεία στο εξωτερικό, με εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,5 εκατ ευρώ ετησίως. Στο υπουργείο δημιουργούνται επίσης διεύθυνση Τουριστικής Εκπαίδευσης και Παρατηρητήριο Τουρισμού, ενώ αναβαθμίζεται και ο ρόλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ρυθμίσεις για τα τουριστικά καταλύματα, τα Ολυμπιακά ακίνητα και τις ειδικές μορφές τουρισμού.

Όπως ανέφερε στη Βουλή η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, στόχος για το 2013 είναι η «ολική απαναφορά» του ελληνικού τουρισμού στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Αυτό θα γίνει μέσω έξι κεντρικών κατευθύνσεων κάποιες από τις οποίες εισάγει το νέο θεσμικό πλαίσιο:

1η κατεύθυνση, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η διευκόλυνση των επενδύσεων,
2η κατεύθυνση, η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με την εισαγωγή νέων ειδών τουριστικών εκμεταλλεύσεων,
3η κατεύθυνση, η διασφάλιση της ποιότητας στις τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες,
4η κατεύθυνση, ο εμπλουτισμός της τουριστικής προσφοράς με τον εκσυγχρονισμό και την κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου ορισμένων ειδικών μορφών τουρισμού,
5η κατεύθυνση, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία νέων και νέου τύπου θέσεων εργασίας,
6η κατεύθυνση, η βελτίωση της αποδοτικότητας των επιτελικών και εκτελεστικών δομών τουριστικής πολιτικής.
Σε ότι αφορά τη δεύτερη κατεύθυνση εισάγεται στην τουριστική ζωή της χώρας ένα νέο τουριστικό προϊόν, των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας ρυθμίζοντας ταυτόχρονα τον τρόπο λειτουργίας τους, που όμως δεν θα λειτουργούν ανταγωνιστικά με τις υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά συμπληρωματικά.
Με στόχο την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, προτείνεται η εισαγωγή του θεσμού των ξενώνων φιλοξενίας νέων που θα πληρούν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις και προδιαγραφές.
Επίσης τροποποιείται και συμπληρώνεται το άρθρο 29 αναφορικά με τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης και προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης καζίνου και κατοικίας και σύστασης οριζόντιων διηρημένων ιδιοκτησιών επί των τουριστικών εγκαταστάσεων υπό προϋποθέσεις.

Επιτρέπεται η μακροχρόνια μίσθωση (μέχρι 99 έτη) και των ακινήτων των ιδρυμάτων που συστήνονται από εκκλησιαστικά ιδρύματα, Ιερές Μονές, Μητροπόλεις και των ΟΤΑ για τουριστικούς σκοπούς.

Για τα χιονοδρομικά κέντρα, το νομοσχέδιο εισάγει τη διοικητική διαδικασία οριοθέτησης των υφιστάμενων χιονοδρομικών κέντρων της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθεί το πρόβλημα της αδειοδότησής τους.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του επιτελικού ρόλου του υπουργείου Τουρισμού, μεταφέρεται από τον ΕΟΤ στο υπουργείο Τουρισμού η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων, υπαγόμενη εφεξής στην αρμοδιότητα του υπουργού Τουρισμού.
Προβλέπεται, επίσης, διάταξη που αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον ΕΟΤ, ούτως ώστε η υποβολή δικαιολογητικών κλπ από τους ενδιαφερόμενους να γίνεται ηλεκτρονικά.
Για τις χώρες στις οποίες ο ΕΟΤ δεν έχει παρουσία μέσω γραφείου, προτείνεται να δημιουργηθούν θέσεις τουριστικών εντεταλμένων στα εκεί γραφεία των ελληνικών αποστολών.
Σε ό,τι αφορά την τουριστική εκπαίδευση, οι μέχρι πρότινος σχολές ΟΤΕΚ (Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) πλέον θα υπάγονται στο υπουργείο Τουρισμού.
Τέλος, ο αλιευτικός τουρισμός λαμβάνει σάρκα και οστά και αν πάρει το “πράσινο φως” από τη Βουλή, οι τουρίστες θα μπορούν να μυηθούν στην τέχνη του ψαρέματος στις ελληνικές θάλασσες.

Αντιδράσεις

Την πλήρη διαφωνία τους με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου εκφράζουν  οι οργανώσεις: Αρκτούρος,Αρχέλων,Δίκτυο Μεσόγειος SOS,Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία,Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού,Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης,Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ,Medasset – Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών,  MOm-Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας,Greenpeace και WWF Ελλάς. Σε κοινή ανακοίνωση τους  υποστηρίζουν ότι: «καταστρέφει τη φύση, σε ολόκληρη την Ελλάδα, που αποδεδειγμένα αποτελεί το κύριο τουριστικό πλεονέκτημα της χώρας!»

Σύμφωνα με τους οικολόγους, «κύριο χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι ότι ανοίγει το δρόμο για την μαζική δόμηση κατοικιών υπό το πρόσχημα της τουριστικής ανάπτυξης, αναπαράγοντας το αποτυχημένο πρότυπο άλλων χώρων, το οποίο αποτέλεσε και τον βασικό λόγο της οικονομικής και περιβαλλοντικής τους καταστροφής.

Μερικά μόνο από τα παραδείγματα των ρυθμίσεων δείχνουν το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης που προωθεί η Κυβέρνηση, αψηφώντας τις μη αναστρέψιμες συνέπειες όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά, όπως προκύπτει, για την οικονομία και την κοινωνία:

• Προωθείται η υπερ-δόμηση σε ευαίσθητες περιοχές όπως τα μικρής έκτασης νησιά, οι ορεινές περιοχές, οι προστατευόμενες περιοχές και οι αρχαιολογικοί χώροι.

• Αντιμετωπίζονται οριζόντια τα νησιά όσον αφορά το συντελεστή δόμησης. 

• Προωθούνται οι «οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων» και τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ως σύγχρονη μορφή τουριστικής επένδυσης, ενώ το πρότυπο αυτό είναι παρωχημένο, με τις γνωστές συνέπειες.
• Επιτρέπονται παρεμβάσεις σε χώρους που βρίσκονται εντός περιοχών Natura και αρχαιολογικών χώρων.
• Περιέχει διατάξεις που περιορίζουν τα κρατικά έσοδα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μείωση του αντιτίμου χρήσης αιγιαλού».

Διαφήμιση