Αρχική Ειδήσεις Πέρασε η τροπολογία για την εξόφληση χρεών προς την ΕΥΔΑΠ-Ακολουθεί η ιδιωτικοποίηση

Πέρασε η τροπολογία για την εξόφληση χρεών προς την ΕΥΔΑΠ-Ακολουθεί η ιδιωτικοποίηση

0
Διαφήμιση

Εν μέσω ισχυρών αντιδράσεων που κορυφώθηκαν με την αποστασιοποίηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρας Τζάκρη, υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον προσδιορισμό των χρεών προς την ΕΥΔΑΠ, η οποία ερμηνεύεται ως ένα ακόμα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, μετά και τη απόφαση της περασμένης Παρασκευής που έλαβε η Γενική Συνέλευση να άρει την πρόβλεψη για πλειοψηφία του Δημοσίου.

 

Η βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε «παρούσα» στην επίμαχη τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο και φέρει τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Στουρνάρα και Μ. Χρυσοχοΐδη, αντίστοιχα, καθώς και της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλες μέχρι την 30/6/2013 του Ελληνικού Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, από έργα υποδομής, κατασκευές έργων υδρευσης ΝΠΔΔ, κατασκευή και συντήρηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας κλπ, καθώς και οι μη φορολογικές οφειλές της ΕΥΔΑΠ ΑΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο θα προσδιοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Μεταφορών, Υποδομών και δικτύων και Οικονομικών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε πως η τροπολογία σκοπό έχει μονάχα την διευκόλυνση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς την εταιρεία και την καταβολή μη φορολογικών υποχρεώσεων της ΕΥΔΑΠ προς το Δημόσιο.

Η τροπολογία αφορά επίσης την παράλληλη «άρση διαστρεβλώσεων, υπερβολών και ιδιαιτέρων προνομίων», δηλαδή την κάλυψη ελλειμμάτων προερχόμενων από την καταβολή των ειδικών εφάπαξ αποζημιώσεων

«Παρέχεται η εξουσιοδότηση να προσδιοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ από την αρχή του χρόνου μέχρι την 30η Ιουνίου, για έργα υποδομής, για κατασκευή έργων ύδρευσης, κατασκευή και συντήρηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας κ.ο.κ.», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας πως «για πρώτη φορά καθορίζουμε πλήρως και οφείλουμε να πληρώσουμε αυτά που χρωστάει στην ΕΥΔΑΠ το ελληνικό Δημόσιο».

Η συγκεκριμένη διάταξη συγκέντρωσε τα βέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την τροπολογία αποσκοπεί απλώς στο να δοθεί προς εκποίηση η ΕΥΔΑΠ, δίχως χρέη και εκκρεμότητες.

«Είναι δυνατόν να καθορίσει αυτός που χρωστάει, το τι χρωστάει;», αναρωτήθηκε. «Δεν λέτε μόνον ότι θα ορίσετε το χρέος, αλλά θα απαγορεύσετε και σ’ αυτόν που του χρωστάτε να προσφύγει σε ένδικα μέσα για να βρει το δίκιο του», συμπλήρωσε.

Επί της τροπολογίας έγινε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (πλην της κ. Τζάκρη), καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την ΔΗΜΑΡ, όπως επίσης και από τους ανεξάρτητους βουλευτές κ.κ. Μπόλαρη και Κουράκο.

Ιδιωτικοποίηση

Η τροπολογία ερμηνεύτηκε ως απόπειρα της κυβέρνησης να βελτιώσει την χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρείας εν όψει της ιδιωτικοποίησής της.

Να σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ προχώρησε την περασμένη Παρασκευή στην κατάργηση του άρθρου 5 του κεφαλαίου Β του καταστατικού της εταιρείας, «ως αντίθετου προς το νόμο». 

Το εν λόγω άρθρο όριζε ότι το Δημόσιο δύναται να διαθέτει μετοχές της ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό ως και 49% και, ως εκ τούτου, να διατηρεί τον έλεγχό της. 

Η άρση της συγκεκριμένης πρόνοιας, που αποτέλεσε προαπαιτούμενη ενέργεια για την εκταμίευση της δόσης από τους δανειστές, ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της αποκρατικοποίησης της εταιρείας, σε συνέχεια της μεταφοράς των μετοχών που διέθετε το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Διαφήμιση