Αρχική Υγεία - Διατροφή Ποια η σχέση του καρκίνου με το ύψος των γυναικών;

Ποια η σχέση του καρκίνου με το ύψος των γυναικών;

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, όσο πιο ψηλή είναι μια γυναίκα που διανύει την περίοδο εμμηνόπαυσης, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Το ύψος συνδέεται με τον καρκίνου του μαστού, του εντέρου, του ενδομητρίου, του νεφρού, των ωοθηκών καθώς και με την εμφάνιση μυελώματος και μελανωμάτων. Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από τη μελέτη 20.928 γυναικών σε εμμηνόπαυση.

Είναι φανερό πως ο καρκίνος προκύπτει μέσα από διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του οργανισμού. Επομένως, οι ορμόνες ή άλλοι τυχόν παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος, μπορεί να επηρεάσουν και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.  

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε βάσει δεδομένων που είχαν καταγραφεί το διάστημα 1993-1998. Υπήρχαν απαντήσεις σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα των γυναικών και μετρήσεις ύψους και βάρους.

Προέκυψε, λοιπόν, ότι παρουσιάζεται αύξηση πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου σε ποσοστό 13% ανά 10cm αύξησης του ύψους. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος και καρκίνου του στήθους, των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του εντέρου σε ποσοστό 13% με 17% και για εμφάνιση καρκίνου του νεφρού, του θυρεοειδούς αδένα και του αίματος.

Μελετήθηκαν 19 είδη καρκίνου. Αποδείχθηκε ότι όλα είχαν κάποια σχέση με το ύψος.  

ΠΗΓΗ: esciencenews.com 

Διαφήμιση