Αρχική Ειδήσεις WWF: ζήτημα χρηματοδότησης για το έργο της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 -Αποσύρεται από...

WWF: ζήτημα χρηματοδότησης για το έργο της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 -Αποσύρεται από έργα λιγνίτη η ΕΤΕπ

0
Διαφήμιση

Μέτρα που σηματοδοτούν την οριστική απόσυρση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) από έργα άνθρακα και λιγνίτη, έλαβε με χθεσινοβραδινή απόφαση το μεγαλύτερο δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στο κόσμο.

Η είδηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ιστορικής απόφασης περιορισμού της χρηματοδότησης ανθρακικών μονάδων που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και ανάλογων κινήσεων της Σκανδιναβικής Τράπεζας Επενδύσεων, του νορβηγικού συνταξιοδοτικού ταμείου Storebrand και της ολλανδικής τράπεζας Rabobank, οι οποίες ελαχιστοποιούν τη συμβολή τους σε έργα ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με την οργάνωση WWF Ελλάς, «η κίνηση αυτή αναμένεται να επηρεάσει και την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα-5, για την οποία η ΔΕΗ είχε ζητήσει τη συνδρομή της ΕΤΕπ, σε μια προσπάθεια εύρεσης ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης. Επιπλέον, με την αναμενόμενη θέσπιση ορίου εκπομπών για τα έργα τα οποία χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ στα 550gCO2/KWh, η τράπεζα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η Πτολεμαΐδα-5 (με διπλάσιες από το όριο της ΕΤΕπ εκπομπές, περίπου 1000g/KWh) αποτελεί ένα τεχνολογικό απολίθωμα και επιλογή διαιώνισης μιας αναχρονιστικής ενεργειακής πολιτικής».

«Οι προτεραιότητες της ΕΤΕπ αλλάζουν» παρατηρεί η οργάνωση «και εναρμονίζονται, έστω μερικώς, με τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Η μετατόπιση αυτή αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη χώρα μας να διεκδικήσει πολύτιμους πόρους στοχευμένους σε υποδομές ενεργειακής αποδοτικότητας, καθαρών μορφών ενέργειας, ανάπτυξης δικτύων και στην τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας», δήλωσε ο Μιχάλης Προδρόμου, υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Το WWF θεωρεί πως η ΕΤΕπ οφείλει να μειώσει ακόμα περισσότερο τα όρια εκπομπών για τα επιλέξιμα έργα, ενώ η νέα πολιτική δανεισμού πρέπει να συμπεριλάβει μετρήσιμους στόχους χρηματοδότησης έργων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μόνο έτσι θα διασφαλισθεί ένα ασφαλές πλαίσιο για τους επενδυτές και τη βιομηχανία.

Το WWF υλοποιεί την εκστρατεία «Η δική σου ενέργεια», μέσω της οποίας  φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Μέσα από συντονισμένες δράσεις, η διεθνής οργάνωση πιέζει κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ζητώντας την αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ κατά 40 δις δολάρια, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ΕΤΕπ αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο, ενώ το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο ξεπερνάει τα 12 δις ευρώ τον χρόνο.

Διαφήμιση