Αρχική Υγεία - Διατροφή Βαρύ το τίμημα της κρίσης για τα ελληνόπουλα-Υψηλά ποσοστά διαδικτυακής βίας- Αλκοόλ...

Βαρύ το τίμημα της κρίσης για τα ελληνόπουλα-Υψηλά ποσοστά διαδικτυακής βίας- Αλκοόλ από τα 13

0
Διαφήμιση

 

Υψηλό είναι το τίμημα της οικονομικής κρίσης για την ψυχική υγεία των παιδιών στην Ελλάδα. Κατάθλιψη, επιθετικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς, φοβίες, άγχος, ψυχοσωματικά προβλήματα είναι οι σύγχρονες ασθένειες από τις οποίες «νοσούν» πλέον τα παιδιά στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας.

 

Σε σχετική έρευνα που αναμένεται να παρουσιαστεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο του 51ου Πανελλήνιου Παιδιατρικού Συνεδρίου, καταγράφεται η ραγδαία αύξηση των παιδοψυχιατρικών περιστατικών –το δείγμα αφορά παιδιά στη Δυτική Ελλάδα, αλλά θεωρείται αντιπροσωπευτικό δεδομένης της σκιάς που βαραίνει όλη τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, ομότιμο καθηγητή Παιδιατρικής και πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, το 2010 ζήτησαν βοήθεια από τους ειδικούς 1.420 παιδιά, το 2011 ο αριθμός τους ανήλθε σε 1.970, ενώ το 2012 τα παιδοψυχιατρικά περιστατικά έφθασαν τις 2.000. Οι εκτιμήσεις πλέον των ειδικών είναι ότι μέσα στο τρέχον έτος ο αριθμός των σοβαρών παιδοψυχιατρικών περιστατικών θα έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2010.

 

«Διακρίσεις» σε αλκοόλ, κάπνισμα, κινητά και σεξ

 

Και όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που θα απασχολήσουν τους ειδικούς στη διάρκεια του συνεδρίου δεν πρόκειται για το μόνο μελανό θέμα στη ζωή των ελληνόπουλων σήμερα.

 

Οι έφηβοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και προκλήσεις όσον αφορά το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τις πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το 22% των εφήβων ηλικίας 15-18 ετών, έχουν ήδη ξεκινήσει 4 βασικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου: κάπνισμα, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, έναρξη πλήρους σεξουαλικής δραστηριότητας και συμμετοχή σε σωματική εμπλοκή τουλάχιστον 1 φορά.

 

Το 64% θεωρεί ως πιο μεγάλη «πρόκληση» το κάπνισμα, ενώ ακολουθεί η δοκιμή οινοπνεύματος και η έναρξη σεξουαλικής ζωής  για το 50%. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ξεκινά στα 13,5 έτη (μέση ηλικία), η δοκιμή τσιγάρου στα 14,5 έτη ενώ η έναρξη ολοκληρωμένων σεξουαλικών σχέσεων στα 15,5 έτη.

 

Το 70% των παιδιών 11 -12 χρόνων έχει κινητό, με μέση ηλικία  απόκτησης του τα 9 έτη. Με ραγδαίο ρυθμό γνωρίζουν και το Διαδίκτυο εξ απαλών ονύχων, με τα αρνητικά αποτελέσματα να γίνονται εμφανή –μεταξύ άλλων- στον εκφοβισμό μέσω Διαδικτύου. Ένας στους τρεις εφήβους υφίσταται διαδικτυακή βία ενώ στην Ισπανία και την Ισλανδία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται μόλις σε 13%.

Την εναρκτήρια διάλεξη του συνεδρίου θα απευθύνει ο εγκληματολόγος -συγγραφέας Καθηγητής κ. Ευγένιος Τριβιζάς. 

Διαφήμιση