Αρχική Ειδήσεις Συμφωνία TAP- ΔΕΣΦΑ για τη λειτουργία τμήματος του αγωγού

Συμφωνία TAP- ΔΕΣΦΑ για τη λειτουργία τμήματος του αγωγού

0
Διαφήμιση

Συμφωνία daytoday συνεργασίας για τη λειτουργία και τη συντήρηση του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP υπέγραψε ο ΔΕΣΦΑ και η Trans Adriatic Pipeline (TAP). Οι δυο πλευρές αναμένεται να επανεξετάσουν και τα σημεία διασύνδεσης με το σύστημα αγωγών του ΔΕΣΦΑ.

Σημειώνεται ότι, η συμφωνία έρχεται περίπου μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση ότι ο TAP επιλέχθηκε από τη Shah Deniz ως η καλύτερη διαδρομή για την εξαγωγή του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στη συνεργασία ΔΕΣΦΑ – TAP ο κ. Rikard Scoufias, Country Director του TAP στην Ελλάδα, δήλωσε: «Μετά την επιλογή του TAP από τη Shah Deniz ως η καλύτερη επιλογή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, το έργο μπαίνει πλέον στην επόμενη φάση εκτέλεσης. Η συμφωνία με το ΔΕΣΦΑ, έπειτα από περισσότερους από 9 μήνες συζητήσεων, αποτελεί σημαντικό βήμα για την επιτυχή υλοποίηση των σχεδίων του TAP στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο κ. Lutz Landwehr, Εμπορικός Διευθυντής του TAP, δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος για τη συνεργασία με το ΔΕΣΦΑ. Αναγνωρίζουμε τη μακροχρόνια γνώση του ΔΕΣΦΑ για την ελληνική αγορά. Επιπλέον, με το ΔΕΣΦΑ μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις για τη σημασία της ανάπτυξης των αγορών φυσικού αερίου στα Ανατολικά και Δυτικά Ανατολική Βαλκάνια».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επιλογή για την ανάπτυξη του αγωγού TAP ο οποίος διέρχεται κατά μεγάλο μέρος -550χλμ.- από τη χώρα μας αναμένεται να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω, συμπληρωματικές, συμφωνίες.

«Το πιο σημαντικό επενδυτικό και αναπτυξιακό γεγονός της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα και από τα πιο σημαντικά στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη» χαρακτηρίζει το Ελληνο-Αζερικό Επιμελητήριο την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ από την κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ως του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Σε ανακοίνωσή του, το επιμελητήριο σημειώνει ότι «οι οικονομικές και μακροχρόνιες γεωστρατηγικές επιδράσεις της επένδυσης αυτής που θα ανέλθει μόνο για τον ελληνικό χώρο στο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, θα είναι μέγιστες και πολλαπλές στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Το Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και Αζερμπαϊτζάν υπογραμμίζει ότι η επένδυση αυτή θα αποτελέσει τη σπίθα που θα πυροδοτήσει πολλαπλές επενδύσεις στην Ελλάδα και θα δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες ανάπτυξης και απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα που πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση και την ανεργία.

Επίσης, σημειώνει ότι η επένδυση του αγωγού ΤΑΡ καθώς και η επικείμενη συμφωνία εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τον ενεργειακό κολοσσό SOCAR, δημιουργεί τις πιο κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδος και Αζερμπαϊτζάν, τόσο στον επιχειρηματικό και επενδυτικό τομέα όσο και σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Διαφήμιση