Αρχική Διάστημα Το Star Trek χάνει τη μάχη στον Πλούτωνα!

Το Star Trek χάνει τη μάχη στον Πλούτωνα!

0
Διαφήμιση

Η Ελληνική μυθολογία κέρδισε για μια ακόμη φορά τα κοσμικά ύψη! Κέρβερος και Στυξ τα ονόματα των δύο καινούργιων μικροσκοπικών φεγγαριών, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στον νάνο πλανήτη Πλούτωνα.


Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, (IAU) ο Οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την ονομασία των ουράνιων αντικειμένων – ενέκρινε και επίσημα τα νέα ονόματα για τα νεοανακαλυφθέντα P4 και P5 φεγγαράκια. Τα νέα δεν προκάλεσαν και μεγάλη ευχαρίστηση στους οπαδούς του «Star Trek» καθώς είχαν θέσει το όνομα Vulcan, για ένα από τα δύο φεγγάρια.

Αυτός ο κοσμικός διαγωνισμός, που ξεκίνησε ως δημόσια εκπαιδευτική πρωτοβουλία από τους επιστήμονες που βρήκαν αυτά τα μικροσκοπικά φεγγάρια, κατέληξε να είναι αρκετά δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τη στιγμή που έκλεινε η δημοσκόπηση είχαν ψηφίσει πάνω από 450.000 άνθρωποι.

Το Ινστιτούτο SETI, που ήταν ο χορηγός της online ονοματοδοσίας  και οι  επιστήμονες της IAU υπό τον φόβο των… λεγεώνων του «Star Trek» στην Αμερική και επειδή το όνομα είχε προταθεί από τον ηθοποιό William Shatner, γνωστός και ως Captain James T. Kirk, μετά την απόρριψη του Vulcan (ο Ρωμαικός Ήφαιστος), εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία προσπάθησαν να εξηγήσουν στους … Star Trek fans  ότι η ηφαιστειακή σημειολογία δεν έχει καμιά σχέση με τον Πλούτωνα.

Τα νέα φεγγάρια

Σημειώνεται ότι το ένα από τα νέα δίδυμα φεγγαράκια, που ονομάστηκε Kerberos από τον τρικέφαλο σκύλο του αρχαίου ελληνικού μύθου έχει διάμετρο μόλις 15 μίλια (20 χιλιόμετρα). Ενώ το άλλο, που το είπαν …θηλυκό.. Styx από τα νερά της Στυγός, το μυθικό ποτάμι που οδηγεί στο βασίλειο των νεκρών, είναι κατάτι μεγαλύτερο, αφού η διάμετρος του φθάνει τα 20 μίλια (30 χιλιόμετρα).

Οι νέες κοσμικές προσλήψεις θα ενταχθούν στην οικογένεια των… φεγγαριών του Πλούτωνα, και ήτοι στους Χάροντα, Nυξ και Ύδρα, όλα με ονόματα από χαρακτήρες που σχετίζονται με τον Κάτω Κόσμο της Ελληνικής Μυθολογίας.

Τόσο ο Kerberos όσο και η Styx, εντοπίστηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 2011 και το 2012, ως μέρος μιας έρευνας του συστήματος του Πλούτωνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια αποστολής της  NASA στο νάνο πλανήτη το 2015.

Το διαστημικό σκάφος, που ονομάζεται New Horizon, εξακολουθεί να είναι 600 εκατομμύρια μίλια (1.000 εκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά από τον παγωμένο πλανήτη. Αλλά όταν φτάσει στην περιοχή, το New Horizon αναμένεται να φωτογραφίσει από κοντά τα …πορτραίτα των νεαρών Πλουτόνειων φεγγαριών!!!

της Έλενας Ριζεάκου

Διαφήμιση