Αρχική Περιβάλλον ΟΗΕ: Η κλιματική αλλαγή «έφερε» πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα την τελευταία 10ετία

ΟΗΕ: Η κλιματική αλλαγή «έφερε» πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα την τελευταία 10ετία

0
Διαφήμιση

Ακραία καιρικά φαινόμενα χωρίς προηγούμενο γνώρισε την τελευταία δεκαετία ο πλανήτης μας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, όπως διαπιστώνει η έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία δημοσιεύεται σήμερα και αφορά τα έτη από 2001 έως 2010.

Με τίτλο «Το Παγκόσμιο Κλίμα 2001-2010, μια δεκαετία ακραίων καιρικών φαινομένων», η έκθεση κατέγραψε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ως την θερμότερη για το σύνολο του πλανήτη, τόσο σε επίπεδο ξηράς όσο και ωκεανών. Σημειώνεται ότι οι μετρήσεις της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ ξεκίνησαν το 1850.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη συνοδεύτηκε από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και γενικότερα στους πόλους της Γης. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κ. M. Jarraud«υψηλές συγκεντρώσεις αερίων (φαινόμενο του θερμοκηπίου) προκαλούν αλλαγές στο κλίμα μας και επιπλοκές στο περιβάλλον και τους ωκεανούς μας που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και θερμότητα».

Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και των ωκεανών αυξήθηκε σημαντικά από το 2001 ως το 2010, ξεπερνώντας κατά μισό βαθμό Κελσίου την παγκόσμια μέση θερμοκρασία το διάστημα 1961 με 1990.

Επικίνδυνη αύξηση επιβλαβών αερίων

Μέχρι το τέλος του 2010 σύμφωνα με την έκθεση, οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις ορισμένων αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ από την έναρξη της βιομηχανικής περιόδου το 1750.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 39% από το 1750, οι συγκεντρώσεις μεθανίου κατά 158% και του υποξειδίου του αζώτου κατά 20%.

Σύμφωνα με την έκθεση, την δεκαετία μέχρι το 2010 σημειώθηκαν πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν με κύματα καύσωνα στην Ευρώπη και τη Ρωσία, ξηρασίες στον Αμαζόνιο, την Αυστραλία και την ανατολική Αφρική, καθώς και τροπικές καταιγίδες, όπως ο κυκλώνας Ναργκίς και ο τυφώνας Κατρίνα, στις ΗΠΑ.

Στοιχεία 139 κρατών δείχνουν ότι οι ξηρασίες της Αυστραλίας, της ανατολικής Αφρικής και του Αμαζονίου επηρέασαν τους περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως.

Πάντως, χειρότερες από τις ξηρασίες ήταν, τουλάχιστον τη δεκαετία που μας πέρασε, οι καταστροφικές πλημμύρες, όπως αυτές που έπληξαν το Πακιστάν, την Αυστραλία, την Αφρική, την Ινδία και την ανατολική Ευρώπη.

Οι φυσικοί κύκλοι μεταξύ της ατμόσφαιρας και των ωκεανών καθιστούν ορισμένες χρονιές ψυχρότερες συγκριτικά με άλλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των στοιχείων που συνέλεξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, δεν επιβεβαιώνεται η υπόθεση μερίδας της επιστημονικής κοινότητας για επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία χρόνια.

Διαφήμιση