Αρχική Θεραπείες Η φυσιολογία της απόλαυσης; Σοκολάτα και ναρκωτικά προκαλούν ίδιες μετρήσεις.

Η φυσιολογία της απόλαυσης; Σοκολάτα και ναρκωτικά προκαλούν ίδιες μετρήσεις.

0
Διαφήμιση

Άλλη μια επιστημονική έρευνα έρχεται να καταδείξει πως τα λεγόμενα για τη σοκολάτα, να δρα ως εθιστική ουσία, είναι απόλυτα αληθή. Που σημαίνει ότι στην αντιμετώπιση ορισμένων διατροφικών διαταραχών έως και ενός απλού προβλήματος βάρους, αντιστοιχεί πολύ διαφορετική από τις συνηθισμένες προσεγγίσεις.

Η αντίδραση του εγκεφάλου στις λιχουδιές μπορεί να παρατηρηθεί μέσω των ματιών, με ένα απλό οφθαλμικό εργαλείο μέτρησης και με χαμηλό κόστος, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity. Μάλιστα, εάν τα πορίσματα της έρευνας ευσταθούν, η μέθοδος θα μπορούσε να συνεισφέρει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και σε εμμονές με το φαγητό.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη μέτρηση ηλεκτρικών ερεθισμάτων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και συγκεκριμένα αυξήσεις του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνης.

Η τελευταία συνδέεται με μια πλειάδα αντιδράσεων ικανοποίησης στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της επιβράβευσης. Στον αμφιβληστροειδή, η ντοπαμίνη απελευθερώνεται όταν το οπτικό νεύρο αντιδρά σε έκθεση φωτός.

Η επικεφαλής ομάδα παρατήρησε ότι τα ηλεκτρικά ερεθίσματα στον αμφιβληστροειδή πολλαπλασιάστηκαν ως αντίδραση σε λάμψη φωτός, όταν στο στόμα των συμμετεχόντων είχε τοποθετηθεί ένα σοκολατένιο brownie. Τέτοια μεγάλη αύξηση είχε παρατηρηθεί ξανά. Αλλά ήταν, όταν είχε χορηγηθεί στους συμμετέχοντες συγκεκριμένο ναρκωτικό που αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης. Οι αντιδράσεις στο ναρκωτικό και στη σοκολάτα ήταν εξίσου μεγάλες. Οι αντιδράσεις στο φως όταν κατανάλωναν απλώς νερό, ήταν ελάχιστες.

Μέχρι τώρα, το σύστημα νευροδιαβιβαστών του ματιού, θεωρούνταν ανεξάρτητο από του εγκεφαλικού συστήματος και αυτό καθιστά τα αποτελέσματα της έρευνας ανατρεπτικά. σημαντικά. Μάλιστα, πολλοί εξειδικευμένοι επιστήμονες των λειτουργιών του αμφιβληστροειδή, το είχαν επισημάνει στην επικεφαλή της έρευνας προτού την υλοποιήσει.

Στην έρευνα συμμετείχαν 9 άτομα και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν υπέρβαροι. Αλλά κανείς τους δεν παρουσίαζε διαταραχές σχετικά με τη λήψη τροφής, όπως πχ. Βουλιμία. Όλοι τους παρέμειναν χωρίς τροφή για 4 ώρες πριν τη δοκιμασία.

Αν η συγκεκριμένη τεχνική πιστοποιηθεί μέσω εκτεταμένων μετρήσεων, τότε θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο διατροφολόγων, ιατρών και των επιστημών σχετικών με τις τροφές και την κατανάλωσή τους.

Η Nasser, υπεύθυνη της έρευνας δήλωσε «Το φαγητό προσφέρει ταυτόχρονα θρεπτικά στοιχεία και απόλαυση, ενώ η παρενέργεια είναι οι περιττές θερμίδες. Θέλω να μεγιστοποιήσω την ευχαρίστηση και τη θρεπτική αξία, αλλά να μειώσω τις παρενέργειες. Και χρειαζόμαστε περισσότερες φιλικές προς το χρήστη τεχνικές. Το χαμηλό κόστος και η ευκολία εκτέλεσης μετρήσεων όπως η παραπάνω, την καθιστούν φιλική μέθοδο»

πηγή: http://esciencenews.com/articles/2013/06/24/pleasure.response.chocolate.you.can.see.it.eyes

Διαφήμιση