Αρχική Ειδήσεις Προσοχή στις τσούχτρες: Οδηγία Βρετανίας για τη χώρα μας

Προσοχή στις τσούχτρες: Οδηγία Βρετανίας για τη χώρα μας

0
Διαφήμιση

Οι Βρετανοί που επισκέπτονται τη χώρα μας θα πρέπει να προσέχουν τις τσούχτρες σύμφωνα με την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το BBC αντίστοιχες οδηγίες έχουν εκδοθεί και για άλλες χώρες της Μεσογείου όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Στο ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού το οποίο επικαλείται Έλληνες θαλάσσιους βιολόγους αναφέρεται ότι η φετινή αύξηση στις τσούχτρες δεν είναι διαφορετική από αυτή που είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενα έτη και ότι αφορά είδη τσούχτρας που “δεν τσιμπάνε”.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο συντονιστής του προγράμματος Mediterranean JellyRisk, Στέφανο Πιραΐνο, καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο στην Ιταλία, καθώς όπως επισημαίνει δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας «στη Μεσόγειο έχουμε την τύχη να μην κινδυνεύουμε από θανατηφόρες μέδουσες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι λόγοι για την αύξηση στον πληθυσμό των μεδουσών ποικίλουν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της υπεραλίευσης αλλά και της κλιματικής αλλαγής στις θάλασσες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οδεύουμε από τον κόσμο των ψαριών στον κόσμο των μεδουσών.

Ένας λόγος είναι η αύξηση των θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά και η επεμβάσεις στα παράκτια οικοσυστήματα όπως η κατασκευή τεχνητών υφάλων προστασίας.

Ένας ακόμα λόγος είναι η υπεραλίευση των μεγάλων ψαριών, η οποία έχει ως συνέπεια τη μείωση του αριθμού των “ανταγωνιστών” και τη δημιουργία περισσεύματος τροφής για τις τσούχτρες.

Διαφήμιση