Αρχική Ειδήσεις Ορατός ο κίνδυνος “καμπάνας” για τα αστικά λύματα στην Αν. Αττική

Ορατός ο κίνδυνος “καμπάνας” για τα αστικά λύματα στην Αν. Αττική

0
Διαφήμιση

Αντιμέτωπη με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την επιβολή ημερήσιου προστίμου βρίσκεται η χώρα και οι Δήμοι Σπάτων- Αρτέμιδας και Ραφήνας- Πικερμίου, καθώς δεν έχουν αντιμετωπίσει το ζήτημα των αστικών λυμάτων.

Το ζήτημα τέθηκε σε σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΥΔΑΠ και των Δήμων Σπάτων-Αρτέμιδας, ενώ δεν παρέστη εκπρόσωπος του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Κατά τη σύσκεψη με το Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας, επισημάνθηκε από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο άμεσος κίνδυνος της εκ νέου κατάθεσης προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με εισήγηση για επιβολή χρηματικής ποινής και ημερήσιου προστίμου λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας αντιμετώπισης του προβλήματος της διαχείρισης των αστικών λυμάτων στους οικισμούς της Ανατολικής Αττικής.

Σημειώθηκε μάλιστα ότι οι εν λόγω χρηματικές κυρώσεις θα πρέπει να καταλογιστούν αναλογικά στους Δήμους, οι πράξεις και οι παραλείψεις των οποίων οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την κείμενη εθνική νομοθεσία.

Δερδομένου ότι από πλευράς Ελληνικής Πολιτείας παρέχονται τα χρηματοδοτικά και διαχειριστικά εργαλεία για τη δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών προς την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος, το ΥΠΕΚΑ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να συμμετέχουν, στο βαθμό που τους αναλογεί, στην επίλυση του ζητήματος καθώς, εκτός από τις προφανείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, η εκκρεμότητα αυτή εγκυμονεί πλέον και σοβαρούς δημοσιονομικούς κινδύνους, με επιβολή προστίμων και απώλεια δεσμευμένων για την κατασκευή των έργων κοινοτικών πόρων.

Στον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου παρουσιάζεται η σημαντικότερη καθυστέρηση ως προς την χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επίσπευση των διαδικασιών για την έναρξη των έργων των βιολογικών καθαρισμών σε ολόκληρη την Ανατολική Αττική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση και την οριστικοποίηση του σχεδιασμού της επεξεργασίας λυμάτων για ολόκληρη την περιοχή, όχι μόνο για την εκταμίευση των κονδυλίων για τα συγκεκριμένα έργα, αλλά, σε δεύτερη φάση, και για την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου.

Διαφήμιση