Μια ομάδα ειδικών, από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αναγνώρισε τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό μας σύστημα εντοπίζει τα αλλεργιογόνα που παράγουν οι γάτες και που ευθύνονται για τα συμπτώματα που εμφανίζει ο οργανισμός πχ. βήχας και φτέρνισμα.
Η έρευνα αυτή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εύρεση θεραπείας ή προληπτικού εμβολίου που θα ανακουφίσει τον ασθενή ή θα εμποδίσει την εμφάνιση αλλεργίας στον οργανισμό του.
Έγινε ανάλυση πρωτεϊνών που εντοπίζονται στο τρίχωμα της γάτας, το πιο συχνό σημείο παρουσίασης αλλεργιογόνων. Ανακάλυψαν ότι τα αλλεργιογόνα ενεργοποιούν μια συγκεκριμένη αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού, όμοια με εκείνη που εμφανίζεται όταν ο οργανισμός έρχεται σε επαφή με μια κοινή βακτηριακή τοξίνη.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν νέα φάρμακα που βρίσκονται σε δοκιμαστική φάση και έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση ασθενειών πχ. της σηψαιμίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική χρήση και να αντιμετωπίζουν την αλλεργία του ανθρώπου στις γάτες σε μελλοντικό χρόνο.
Η αποφυγή των αλλεργιογόνων είναι σχετικά δύσκολη καθώς τα μόρια που παράγουν οι γάτες μπορούν να παραμείνουν για χρόνια σε ένα χώρο και να επηρεάσουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα μόρια κολλάνε στους τοίχους, τα ταβάνια, τα ρούχα ή τα παπούτσια των ανθρώπων και δεν εξαφανίζονται εύκολα.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Ανοσολογίας (Journal of Immunology).
ΠΗΓΗ: bbc.co.uk