Αρχική Ενέργεια ΛΑΓΗΕ: Να αναλάβει η πολιτεία το έλλειμμα

ΛΑΓΗΕ: Να αναλάβει η πολιτεία το έλλειμμα

0
Διαφήμιση

Ο λειτουργός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει τρόπο και λύση για το έλλειμμα, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2 δις στο τέλος του 2014 ανέφερε χθες ο επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ, κ. Αν. Γκαρής, προτείνοντας να το αναλάβει η πολιτεία, η οποία όπως είπε ευθύνεται και για τη δημιουργία του.

 

Από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου για την ενέργεια ο επικεφαλής της του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ανέφερε ότι απλά εφαρμόζει τις διατάξεις και του νόμους, με αποτέλεσμα σήμερα το έλλειμμα να είναι 438 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να ξεπεράσει το 1,2 δισ. στο τέλος του 2014. «Αυτό που μας πληγώνει πιο πολύ και από το έλλειμμα είναι ότι καθυστερούμε τις πληρωμές των ΑΠΕ έξι μήνες. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε τον περασμένο Δεκέμβριο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το έλλειμμα είναι τόσο μεγάλο που για αντιμετωπιστεί μόνο με το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) και την έκτακτη εισφορά, πρέπει το τέλος να πάει στα 23,5 ευρώ, δηλαδή σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Ακόμη όμως και εάν κόβαμε τις υφιστάμενες ταρίφες αναδρομικά, σε ένα ποσοστό 40%, το μόνο που θα καταφέρναμε θα ήταν να αντικαταστήσουμε την έκτακτη εισφορά. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο, σημείωσε ο κ. Γκαρής. 

«Ένας καλός τρόπος θα ήταν η πολιτεία να κεφαλαιοποιήσει το έλλειμμα αυτό. Άλλωστε το έλλειμμα είναι δημιούργημα της πολιτείας, προκλήθηκε το σχεδιασμό και τους νόμους της», τόνισε ο επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ.

Σχετικά με το θέμα της εθελοντικής μείωσης των τιμών των φωτοβολταϊκών πάντως ο ίδιος εκτίμησε ως μια θετική πρόταση τη ρύθμιση των δανείων, αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και δέσμευση για μη αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τα επόμενα 10 χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν ήταν επενδυτής θα τη συζητούσε. 
 

Διαφήμιση