Αρχική Ειδήσεις Κουνούπια …παντού: Κατεγράφη το πρώτο κρούσμα ιού του Δ. Νείλου- Συμβουλές προστασίας

Κουνούπια …παντού: Κατεγράφη το πρώτο κρούσμα ιού του Δ. Νείλου- Συμβουλές προστασίας

0
Διαφήμιση

Έντονη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών, ενώ κατεγράφη το πρώτο, για φέτος το καλοκαίρι, κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και αφορά ηλικιωμένο ασθενή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κάτοικο Αρτέμιδας.

Αυτό που προκαλεί εγρήγορση στο συγκεκριμένο περιστατικό είναι ότι ο ασθενής δεν έχει αναφέρει ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των ετών 2010 – 2012 και τη διεθνή βιβλιογραφία, έχει ήδη ενημερώσει ότι αναμένει τη κυκλοφορία του Ιού του Δυτικού Νείλου και κατά το φετινό καλοκαίρι, τόσο σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας που καταγράφηκε κατά τα προηγούμενα έτη, όσο και σε νέες.

Δεδομένα εντομολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ από την Αττική υποδηλώνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχει αρχίσει η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου από τα τέλη Μαΐου, ενώ πρόσφατα η ομάδα ερευνητών της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενημέρωσε για την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους (με προβλήματα στο ανοσοποιητικό) ασθενείς.

Συγκεκριμένα, περισσότερο από 80% των ατόμων που μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και μόνο περίπου 20% εμφανίζουν ήπια αυτοπεριοριζόμενη νόσο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή. Λιγότερο από 1% των ατόμων που μολύνονται εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Μέτρα ατομικής προστασίας

Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, το βράδυ ακόμα και πάνω από τα ρούχα, σητών, κουνουπιέρων κλπ, όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κ.λπ.). 

Επίσης, συστήνεται το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών όμβριων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here