Αρχική Ειδήσεις WWF: Το ν/σ για τον τουρισμό βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

WWF: Το ν/σ για τον τουρισμό βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

0
Διαφήμιση

Βαριά υποβάθμιση του περιβάλλοντος και υιοθέτηση παρωχημένων μοντέλων τουριστικής ανάπτυξης καταγγέλλει το WWF, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον τουρισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με την οργάνωση, από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου προκύπτει ότι το φυσικό περιβάλλον είναι το κυριότερο κριτήριο επιλογής τουριστικού προορισμού των Ευρωπαίων.

 

Σύμφωνα με την υπεύθυνη πολιτικής για το περιβάλλον στο WWF κυρία Θεοδότα Νάντσου και τον υπεύθυνο της νομικής ομάδας της οργάνωσης κ Γιώργο Χασιώτη το νομοσχέδιο με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις», που συζητείται σήμερα το πρωί στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, επιδεινώνει το χωροταξικό καθεστώς και προάγει την εντατική και άναρχη δόμηση, την κατάληψη των αιγιαλών και των δασών και την εγκατάλειψη στοιχειωδών περιβαλλοντικών απαιτήσεων για τις τουριστικές εγκαταστάσεις.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ορισμένες από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είχαν υποβληθεί τον Μάρτιο του 2012 στη Βουλή ως άρθρο 148 (με τίτλο «Χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και άλλες σχετικές διατάξεις») του νόμου 4070/2012 του υπουργείου Υποδομών, το οποίο είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και είχε τελικά καταψηφιστεί.

 

Όπως αναφέρει στην παρέμβασή της η WWF:

 

1. Καθιστά διάτρητο, με διάσπαρτες τροποποιήσεις, το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, αποφεύγοντας όμως τη «βάσανο» της καλής νομοθέτησης με βάση το χωροταξικό δίκαιο. Σημειωτέον ότι ο νόμος για τη χωροταξία προβλέπει εισήγηση από την αρμόδια διεύθυνση του καθ’ ύλην αρμόδιου ΥΠΕΚΑ και γνωμοδότηση από το ΕθνικόΣυμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, θεσμοθετημένο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας. Παραδείγματα επιδείνωσης αποτελούν η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων στον ορεινό χώρο και η κατάργηση των περιορισμών έκτασης στανησιά με έκταση άνω των 90 τετραγωνικών [άρθρο 1 παρ. 4 γ)].

2. Ανοίγει τον δρόμο για βαριά και μη αντιστρεπτή περιβαλλοντική υποβάθμιση.Ενδεικτικά αναφέρονται οι ρυθμίσεις για τη χωροθέτηση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις, η δυνατότητα οικοδόμησης τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών μέσα στην παραλία χωρίς οριοθέτηση της τελευταίας, η άρση των περιορισμών του ειδικού χωροταξικού για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων σε περιοχές Natura, η μείωση των αποστάσεων των τουριστικών εγκαταστάσεων από οχλούσες χρήσεις και η «τακτοποίηση» σωρείας παρανομιών (π.χ. για τουριστικούς λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, τουριστικά καταλύματα), σε βάρος των νομοταγών επιχειρηματιών και του κοινωνικού συνόλου.

3. Υποβαθμίζει το σημαντικότερο «τουριστικό προϊόν» της χώρας, δηλαδή τον φυσικό και πολιτιστικό της πλούτο, αγνοώντας μορφές τουρισμού που αξιοποιούν τον πλούτο αυτό και προάγοντας στη θέση τους ξεπερασμένα μοντέλα που άλλα κράτη εγκαταλείπουν, όπως η ευρεία ανοικοδόμηση τουριστικών κατοικιών (μεταξύ των οποίων, και μέχρι πρότινος αυθαιρέτων), η λειτουργία καζίνο εντός Π.Ο.Τ.Α. [άρθρο 4 παρ. 2 γ)], η λειτουργία υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων κατηγορίας Β’ χωρίς τις ελάχιστες «πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις» (άρθρο 29 παρ. 1), η πολεοδόμηση δημόσιων ακινήτων με ημιτελή έργα υποδομής (άρθρο 42 παρ. 3), η εγκατάσταση χώρων εστίασης και αναψυχής (π.χ., κέντρων διασκέδασης) 10 μέτρα από τον αιγιαλό (άρθρο 5 παρ. 4), κλπ.

4. Παραβιάζει κατάφορα την ισχύουσα νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος, υποκαθιστώντας, π.χ., διαδικασίες αδειοδότησης απαραίτητες για όλους τους εμπλεκόμενους με «βεβαιώσεις υποβολής μελετών», «υπεύθυνες δηλώσεις μηχανικών» κλπ.

5. Απεμπολεί κρατικά έσοδα από ισχύουσα νομοθεσία, π.χ. με νέα μείωση του ανταλλάγματος χρήσης αιγιαλού από τουριστικές εγκαταστάσεις και τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων ιδιοκτησίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αρχαία Ολυμπία. 

Διαφήμιση