Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Η μουσική και οι συγχρονισμένες δραστηριότητες ευεργετούν την καρδιά!

Η μουσική και οι συγχρονισμένες δραστηριότητες ευεργετούν την καρδιά!

0
Διαφήμιση

Όταν τα μέλη μιας χορωδίας τραγουδούν, οι χτύποι της καρδιάς τους συγχρονίζονται! Και κατά συνέπεια οι παλμοί τους αυξάνονται και μειώνονται σε αρμονία. Το παραπάνω, αποτελεί πόρισμα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Sahlgrenska Academy του Πανεπιστημίου του Gothenburg, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση της υγείας μελών χορωδίας.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα “Kroppens Partitur” , οι ερευνητές της Ακαδημίας μελετούν πως η μουσική, σε καθαρά βιολογικό επίπεδο επηρεάζει το σώμα και την υγεία μας. Στόχος είναι να βρουν νέους τρόπους όπου η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιατρικό πλαίσιο, ως μουσικοθεραπεία, κυρίως στο επίπεδο της αποκατάστασης και της πρόληψης.

Στην τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ελεύθερης πρόσβασης επιστημονική Frontiers in Neuroscience, η ερευνητική ομάδα επιδεικνύει πως η μουσική δομή επηρεάζει τον καρδιακό παλμό των μελών χορωδίας.

Αυτό επιτεύχθηκε, όταν το 2012, με τη συμμετοχή δεκαπέντε 18χρονων μαθητών ενός σχολείου του Gothenburg, εκτέλεσαν τρεις διαφορετικές χορωδιακές ασκήσεις. Η πρώτη ήταν μονότονο βουητό, η δεύτερη να τραγουδήσουν ένα πολύ γνωστό τραγούδι της Σουηδίας και η τρίτη να ψάλουν ένα σιγανό μάντρα. Ο καρδιακός τους παλμός καταγράφονταν και στις τρεις περιπτώσεις.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι η μελωδία της μουσικής και η δομή της συνδέονται απευθείας με την καρδιακή δραστηριότητα κάθε μέλους της χορωδίας. Όπου, προκειμένου να τραγουδήσουν σε αρμονία, τραγουδούν την ίδια μελωδία και εφόσον η μελωδία επηρεάζει την καρδιά, συγχρονίζεται.

«Το τραγούδι ρυθμίζει τη δραστηριότητα του λεγόμενου πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο έχει σχέση με τη διαμόρφωση της συναισθηματικής μας ζωής και της επικοινωνίας μας με τους άλλους. Γιαπαράδειγμα, επηρεάζειτηχροιάτηςφωνήςμας. Τραγούδια με μεγάλες φράσεις πετυχαίνουν ό,τι και οι ασκήσεις αναπνοής στη γιόγκα. Με άλλα λόγια, μέσω του τραγουδιού μπορούμε να ασκήσουμε έλεγχο σε νοητικές καταστάσεις» , υπογράμμισε ο BjörnVickhoff, υπεύθυνος της έρευνας.

Τα θετικά αποτελέσματα για την υγεία και την ευζωϊα, μέσω της συμμετοχής σε μια χορωδία, μαρτυρούνται από πολλούς. Ωστόσο, επιστημονικάέχειμελετηθείσεμικρότεροβαθμό. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι συνθήκες της υγείας ενός ατόμου, σημειώνουν βελτίωση, όταν το είδος του τραγουδιού «επιβάλλει» τον ήρεμο και σταθερό τρόπο αναπνοής, το οποίο έχει τεράστια επιρροή στη συχνότητα παλμών της καρδιάς. Το τελευταίο, υποθέτουν είναι αυτό που βελτιώνει τη συνολική υγεία.

Στην περίπτωση της ελεγχόμενης αναπνοής, ο καρδιακός παλμός μειώνεται την ώρα της εκπνοής και αυξάνεται την ώρα της εισπνοής. Αυτό συμβαίνει επειδή το πνευμονογαστρικό νεύρο ενεργοποιείται τη στιγμή της εκπνοής και μειώνει τον καρδιακό χτύπο. Αυτήηαυξομείωσηστονκαρδιακόπαλμό (RSA), συναντάται σε βέλτιστη αναλογία σε νεαρά άτομα με καλή φυσική κατάσταση και που δεν υπόκεινται σε στρες. Οι ερευνητές λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θεώρησαν το τραγούδι, ως μια μορφή κανονιστικής, ελεγχόμενης αναπνοής, όπου η εκπνοή πραγματοποιείται στις φράσεις του τραγουδιού και η εισπνοή ανάμεσά τους. Είναι ήδη γνωστό, ότι το χορωδιακό τραγούδι συγχρονίζει το μυϊκό σύστημα των μελών, σε εκτεταμένα μέρη του σώματος. Όπως φαίνεται, ρυθμίζει και την καρδιά.

Η ερευνητική ομάδα θέτει ως επόμενο στόχο να εξετάσει εάν ο βιολογικός συγχρονισμός των τραγουδιστών μιας χορωδίας, δημιουργεί και μια κοινή νοητική προοπτική, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος ενδυνάμωσης της ικανότητας του “συνεργάζεσθαι”.

Είτε πρόκειται για παράσταση, είτε για τραγούδι, όταν επιτυγχάνεται αρμονία, προκύπτει μια μορφή συλλογικής θέλησης. Όπως επισημαίνει ο Vickhoff, “..κάποιος πρέπει να σκεφτεί τις ποδοσφαιρικές ομάδες, τις θρησκευτικές χορωδίες, τα τραγούδια εργασίας, τις στρατιωτικές παρελάσεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο συγχρονισμός οδηγεί στην ακεραιότητα του γκρουπ. Σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τη συμμετοχή σε χορωδία, ως μέσο ενδυνάμωσης των ανθρώπινων σχέσεων σε σχολεία”.

Απόδοση: Μαρία Αλιβιζάτου
πηγή: http://esciencenews.com/articles/2013/07/08/melody.modulates.choir.members.heart.rate

Διαφήμιση