Αρχική Καινοτομία Ευρωπαϊκά “αστέρια” για εκείνους που πρωτοτυπούν και στηρίζουν την τρίτη ηλικία

Ευρωπαϊκά “αστέρια” για εκείνους που πρωτοτυπούν και στηρίζουν την τρίτη ηλικία

0
Διαφήμιση

Συνολικά 32 πόλεις και περιφέρειες της Ευρώπης βραβεύθηκαν για την καινοτομία τους στην παροχή βοήθειας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Καμία από αυτές τις περιοχές ή πόλεις δεν βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, αντίθετα οι προσπάθειες που βραβεύτηκαν προέρχονται, μεταξύ άλλων, από τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο, την Τσεχία και τη Ιρλανδία.

Οι βραβευθείσες πόλεις και περιφέρειες έχουν εφαρμόσει καινοτόμες τεχνολογικές, κοινωνικές ή οργανωτικές λύσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και για τον λόγο αυτό τους έχουν απονεμηθεί βραβεία από την αρμόδια για το ψηφιακό θεματολόγιο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα NeelieKroes.

Οι πόλεις και οι περιφέρειες που βραβεύτηκαν προέρχονται από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε 13 τόπους αναφοράς έχουν απονεμηθεί τρία αστέρια, σε 12 δύο αστέρια και σε 7 ένα αστέρι.

H σύμπραξη καινοτομίας της Επιτροπής για την ενεργό και υγιή γήρανση περιλαμβάνει έξι κατηγορίες καινοτομίας: τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, πρόληψη πτώσης, εύθραυστη υγεία και υποσιτισμός, ολοκληρωμένη περίθαλψη, ανεξάρτητη διαβίωση και περιβάλλοντα φιλικά προς τους ηλικιωμένους. Στη συνέχεια παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών:

Κι επειδή είναι χρήσιμο όχι μόνο για τους άμεσα ενδιαφερόμενους ηλικιωμένους πολίτες αλλά καθώς αποτελεί στοιχείο πολιτισμού και οικονομίας, ακολουθούν μια σειρά παραδείγματα, χρήσιμα και για τη χώρα μας.

Στην Ισπανία, η Ανδαλουσία έχει καταχωρίσει ηλεκτρονικά τις πληροφορίες για την υγεία του συνόλου των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων της, έχει βελτιστοποιήσει τον συντονισμό των παρόχων υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας και έχει βελτιώσει την κοινωνική πρόνοια για τους περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 65 ετών.

Η Σκωτία έχει αναπτύξει εργαλείο πρόβλεψης κινδύνου για προληπτική μέριμνα, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της που είναι, μέχρι το 2020, να ζουν όλοι περισσότερο και με καλύτερη υγεία στο σπίτι ή σε σπιτικό περιβάλλον. Το αποτέλεσμα ήταν λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία, συντομότερη νοσηλεία στο νοσοκομείο και καθαρή εξοικονόμηση 190£ ανά ασθενή.

Στην Ισπανία, η Χώρα των Βάσκων χρησιμοποιεί 14 σχέδια ΤΠΕ για την εφαρμογή της στρατηγικής της για χρόνιες παθήσεις. Μέχρι στιγμής, τούτο είχε ως αποτέλεσμα την κατά 38 % μείωση της νοσηλείας για εξαιρετικά πολύπλοκες περιπτώσεις και την κατά 26 % μείωση των επισκέψεων στις μονάδες επειγόντων περιστατικών.

Στην Πορτογαλία, το πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα στηρίζει ένα ολιστικό οικοσύστημα ενδιαφερομένων φορέων στην υλοποίηση καινοτόμων πρακτικών. Σημειώθηκαν θετικά αποτελέσματα στον τομέα της άμβλυνσης των γνωστικών λειτουργιών, της άνοιας και των προβλημάτων όρασης· εξετάζονται από εμπειρογνώμονες 1350 ασθενείς ετησίως και δημιουργήθηκαν πάνω από 100 θέσεις εργασίας.

Η κα NeelieKroes δήλωσε: «Ο καθένας επιθυμεί να είναι ανεξάρτητος όταν γερνάει και ως προς αυτό όλοι θα έπρεπε να έχουν ίσες ευκαιρίες στην Ευρώπη. Βραβεύοντας τις πιο επιτυχημένες ιδέες μπορούμε να τις διαδώσουμε και να παράσχουμε τη δυνατότητα αυτή στα άτομα που φθάνουν σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία

Ιστορικό

Τον Δεκέμβριο του 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη σύμπραξη καινοτομίας για την ενεργό και υγιή γήρανση (ΕΣΚ ΕΥΓ) με πρωταρχικό στόχο έως το 2020 να αυξηθεί κατά δύο ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής στην Ευρώπη. Το στρατηγικό σχέδιο υλοποίησης της σύμπραξης (ΣΣΥ), καθορίζει τρεις άξονες εργασίας: Ομάδες δράσεις, Τόποι αναφοράς, ψηφιακή αγορά για καινοτόμες ιδέες.

Οι τόποι αναφοράς είναι συνασπισμοί από περιφέρειες, πόλεις, ενοποιημένα νοσοκομεία ή οργανώσεις υγειονομικής περίθαλψης που έχουν ως στόχο να παρέχουν συγκεκριμένα παραδείγματα καινοτόμων υπηρεσιών με αποδεδειγμένη προστιθέμενη αξία για τους πολίτες και τα συστήματα περίθαλψης στις περιφέρειες της ΕΕ. Ορισμένοι από αυτούς έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις περιοχές τους, και πολλοί έχουν επεκτείνει στοιχεία βέλτιστων πρακτικών από τοπικό σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

Έχει δρομολογηθεί ψηφιακή αγορά για καινοτόμες ιδέες με σκοπό να συμμετάσχουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι φορείς στη διαδικασία καινοτομίας. Έχουν δημιουργηθεί διεθνείς συνδέσεις με την πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ «πολιά οικονομία» (SilverEconomy) και με την ΠΟΥ (συνεργασία σε διάφορους τομείς που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της ομάδας δράσης για φιλικά προς τους ηλικιωμένους περιβάλλοντα και πόλεις).

Έρη Δρίβα

Διαφήμιση