Αρχική Ειδήσεις Επενδύσεις 22δις ευρώ σε έρευνα και καινοτομία την επόμενη επταετία

Επενδύσεις 22δις ευρώ σε έρευνα και καινοτομία την επόμενη επταετία

0
Διαφήμιση

Περισσότερα από 22δις ευρώ θα επενδύσει την επόμενη επταετία Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ και η ευρωπαϊκή βιομηχανία για την καινοτομία σε τομείς που προσφέρουν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας.

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα διατεθεί σε πέντε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στους τομείς των καινοτόμων φαρμάκων, της αεροναυτικής, των βιομηχανιών βιολογικής βάσης, των κυψελών καυσίμου και υδρογόνου, και των ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Οι εν λόγω ερευνητικές συμπράξεις θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε τομείς που παρέχουν ήδη περισσότερες από 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Επίσης, θα δώσουν λύσεις σε μείζονες προκλήσεις της κοινωνίας που δεν αντιμετωπίζονται αρκετά γρήγορα από την ίδια την αγορά, όπως η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή η παροχή αντιβιοτικών της επόμενης γενιάς. Η δέσμη μέτρων προτείνει επίσης να αναπτυχθεί πρωτοβουλία για τη διοχέτευση επενδύσεων έρευνας και καινοτομίας στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, με στόχο τη στήριξη του «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού».

Συνολικά, μια προτεινόμενη επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του επόμενου ευρωπαϊκού προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» θα εξασφαλίσει περίπου 10 δισ. ευρώ από τη βιομηχανία, και περίπου 4 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι πέντε συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, γνωστές ως «Κοινές Τεχνολογικές Πρωτοβουλίες» (ΚΤΠ), είναι οι εξής:

Καινοτόμα φάρμακα 2 (ΙΜΙ2):για την ανάπτυξη εμβολίων, φαρμάκων και θεραπειών της επόμενης γενιάς, όπως νέα αντιβιοτικά

Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνου 2 (FCH2):για την επέκταση της χρήσης αντιρρυπαντικών και αποδοτικών τεχνολογιών στον τομέα των μεταφορών, της βιομηχανίας και της ενέργειας

Clean Sky 2 (CS2):για την κατασκευή πιο καθαρών και αθόρυβων αεροσκαφών με σημαντικά λιγότερες εκπομπές CO2

Βιομηχανίες βιολογικής βάσης (BBI):για τη χρήση ανανεώσιμων φυσικών πόρων και καινοτόμων τεχνολογιών με στόχο την παραγωγή οικολογικότερων προϊόντων καθημερινής χρήσης

Ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συστήματα (ECSEL):για την τόνωση της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων

Αυτή η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει επίσης τέσσερις συμπράξεις δημοσίων φορέων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών της ΕΕ: νέες θεραπείες ασθενειών που σχετίζονται με τη φτώχεια, τεχνολογίες μέτρησης της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, στήριξη σε ΜΜΕ υψηλής τεχνολογίας, και λύσεις ώστε ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με ασφάλεια στο σπίτι τους.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνοδεύει τις νομοθετικές προτάσεις καθορίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή προτίθεται να ενισχύσει τη συμμετοχή της βιομηχανίας στο πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» μέσω περαιτέρω συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπως στους τομείς των πράσινων αυτοκινήτων και των ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, των εργοστασίων του μέλλοντος, των βιομηχανιών βιώσιμων διεργασιών, της ρομποτικής και της φωτονικής.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓάλλοι ακτιβιστές της Greenpeace εισέβαλαν σε πυρηνικό εργοστάσιο
Επόμενο άρθροΗ γεωθερμική ενέργεια προκαλεί σεισμική δραστηριότητα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ