Αρχική Ενέργεια Η γεωθερμική ενέργεια προκαλεί σεισμική δραστηριότητα

Η γεωθερμική ενέργεια προκαλεί σεισμική δραστηριότητα

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με μια ανάλυση των σεισμικών δονήσεων στην περιοχή γύρω από το Salton Sea στη Νότια Καλιφόρνια, υπάρχει έντονος συσχετισμός μεταξύ της σεισμικής δραστηριότητας και της παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει την άντληση νερού μέσω μιας υπόγειας δεξαμενής. «Τα πορίσματα της έρευνας δείχνουν ότι ίσως να έχουμε τη δυνατότητα να προβλέπουμε τους σεισμούς που μπορεί να προκύψουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Για να το επιτύχουμε, θα πρέπει να έχουμε μια πλήρη εικόνα του συστήματος και να εξετάσουμε την ποσότητα νερού που εισέρχεται στο έδαφος αλλά και την ποσότητα νερού που αντλείται από αυτό», υποστηρίζει η γεωφυσικός Emily Brodsky από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Santa Cruz.

Η Brodsky, που συνέγραψε την έρευνα μαζί με τη πτυχιούχο Lia Lajoie, μελέτησε τα αρχεία καταγραφής σεισμικής δραστηριότητας για το διάστημα 1981-2012 και τα συνέκρινε με τα δεδομένα παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Πριν το 1986, όπου η παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα, τα ποσοστά σεισμών ήταν εξίσου χαμηλά. Μετά το 2001, τόσο η παραγωγή γεωθερμίας όσο και η σεισμική δραστηριότητα αυξήθηκαν σταδιακά.

Η πλειονότητα των προκληθέντων σεισμών είναι χαμηλών ρίχτερ και το ίδιο ισχύει για τους σεισμούς γενικότερα. Το βασικό ερώτημα είναι, σύμφωνα με τη Brodsky, πόσων ρίχτερ θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος σεισμός γύρω από περιοχή παραγωγής γεωθερμίας. Ο μεγαλύτερος σεισμός κοντά στο Salton Sea, κατά την περίοδο που μελετήθηκε, ήταν 5,1 βαθμών ρίχτερ.

Παρ’ όλα αυτά, η κοντινή περιοχή του San Andreas είναι ικανή να προκαλέσει σεισμική δόνηση 8 βαθμών ρίχτερ γεγονός που έχει ανησυχήσει αρκετά τους ερευνητές. Η Brodsky υποστηρίζει ότι «είναι αρκετά δύσκολο να συσχετίσουμε άμεσα την παραγωγή γεωθερμίας και τον κίνδυνο στην περιοχή San Andres. Ωστόσο, η μεταξύ τους αλληλεπίδραση είναι πολύ πιθανή».

ΠΗΓΗ: esciencenews.com

Διαφήμιση