Αρχική Ειδήσεις «Ευφυές νυστέρι» ειδοποιεί τον χειρουργό για τους καρκινικούς ιστούς

«Ευφυές νυστέρι» ειδοποιεί τον χειρουργό για τους καρκινικούς ιστούς

0
Διαφήμιση

Πρωτοποριακή ανακάλυψη στον τομέα της υγείας από Βρετανούς ερευνητές φέρνει επανάσταση στην χειρουργική μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου. Ένα “έξυπνο μαχαίρι» έχουν αναπτύξει οι επιστήμονες που μπορεί να πει αμέσως στον χειρουργό αν ο ιστός που κόβει είναι καρκινικός ή όχι.

Στην πρώτη μελέτη για την εξέταση της εφεύρεσης στο χειρουργείο, η “iKnife” διάγνωση, εμφάνισε ακρίβεια …100% σε δείγματα ιστών από 91 ασθενείς, παρέχοντας άμεσα τις πληροφορίες που συνήθως χρειάζονται πάνω από μισή ώρα με την χρήση των εργαστηριακών εξετάσεων.

Τα ευρήματα, από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, δημοσιεύονται στο περιοδικό Science Translational Medicine.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας (NIHR), το Imperial Biomedical Research Centre, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας και το Ουγγρικό Εθνικό Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σε καρκίνους που περιλαμβάνουν συμπαγείς όγκους, και απαιτούν την απομάκρυνση του καρκίνου με τη χειρουργική είναι η καλύτερη ελπίδα για τη θεραπεία. Ο χειρουργός, συνήθως, αφαιρεί τον όγκο με ένα περιθώριο υγιούς ιστού. Ωστόσο, είναι συχνά αδύνατο να δει με ακρίβεια το σημείο που ο ιστός είναι καρκινικός.

Μία στις πέντε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση χρειάζονται και μια δεύτερη επέμβαση για την πλήρη αφαίρεση του καρκίνου. Σε τέτοιες περίπτωση αβεβαιότητας, ο ιστός που αφαιρέθηκε στέλνεται στο εργαστήριο για εξέταση, ενώ ο ασθενής παραμένει υπό γενική αναισθησία.

Η iKnife μέθοδος, βασίζεται στην ηλεκτροχειρουργική, (electrosurgery), μια τεχνολογία που εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1920, και που σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως. Τα ηλεκτροχειρουργικά μαχαίρια χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για την ταχεία θέρμανση των ιστών, και κόβουν καθώς περνούν ανάμεσα τους ελαχιστοποιώντας παράλληλα την απώλειας αίματος. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται εξάτμιση του ιστού, δημιουργώντας καπνό που συνήθως αναρροφάται μακριά από τα συστήματα εκχύλισης.

Ο εφευρέτης του iKnife, Dr Zoltan Takáts, του Imperial College του Λονδίνου, συνειδητοποίησε ότι ο καπνός αυτός, μπορεί να είναι μια πλούσια πηγή βιολογικών πληροφοριών.

Για να δημιουργήσει το iKnife, συνέδεσε ένα ηλεκτροχειρουργικό μαχαίρι σε ένα φασματόμετρο μάζας, ένα αναλυτικό όργανο που χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει ποιες χημικές ουσίες είναι παρούσες σε ένα δείγμα. Διαφορετικοί τύποι κυττάρων παράγουν χιλιάδες μεταβολιτών σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, έτσι ώστε το προφίλ των χημικών ουσιών σε ένα βιολογικό δείγμα μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του εν λόγω ιστού.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πρώτα το iKnife για να αναλύσουν δείγματα ιστών που συλλέχθηκαν από 302 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Κατέγραψαν τα χαρακτηριστικά των χιλιάδων καρκινικών και μη-καρκινικών ιστών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των πνευμόνων, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου καθώς και όγκων του ήπατος προκειμένου να δημιουργήσουν μια βιβλιοθήκη αναφοράς. Η μέθοδος iKnife λειτουργεί με το ταίριασμα της ανάγνωσης κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης σε σχέση με την βιβλιοθήκη αναφοράς για να καθορίσει το είδος του ιστού που κόβεται, δίνοντας το αποτέλεσμα σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα.

 

Στην συνέχεια, η τεχνολογία αυτή, μεταφέρθηκε στο χειρουργείο για την εκτέλεση της ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Και στις 91 δοκιμές, το είδος του ιστού που προσδιορίστηκε με την iKnife ταυτιζόταν με τη μετεγχειρητική διάγνωση που έγινε με τις παραδοσιακές μεθόδους.

“Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν πειστικές αποδείξεις ότι η iKnife μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών επεμβάσεων του καρκίνου”, δήλωσε ο Dr Takáts.

“Παρέχει αποτέλεσμα σχεδόν αμέσως, επιτρέποντας στους χειρουργούς να διενεργούν διαδικασίες, σε τέτοιο επίπεδο ακρίβειας που δεν ήταν δυνατό πριν. Πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα ποσοστά υποτροπής του όγκου και να επιτρέψει σε περισσότερους ασθενείς να επιβιώσουν.”

Αν και η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε στην διάγνωση του καρκίνου, ο Δρ Takáts υποστηρίζει, ότι η μέθοδος iKnife μπορεί να εντοπίσει πολλά άλλα χαρακτηριστικά, όπως ιστούς με ανεπαρκή παροχή αίματος, ή τα είδη των βακτηρίων που υπάρχουν στον ιστό.

Ο Καθηγητής Jeremy Nicholson, επικεφαλής του Τμήματος Χειρουργικής και Καρκίνου στο Imperial College του Λονδίνου, που έχει συμμετάσχει στην συγγραφή της μελέτης, επισημαίνει: «Η iKnife είναι μια εκδήλωση των διαφόρων προηγμένων τεχνολογιών στην ανάλυση των χημικών χαρακτηριστικών που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια μας και συμβάλλει στην χειρουργική διαδικασία λήψης αποφάσεων και στον πραγματικό χρόνο διάγνωσης. Αυτές οι μέθοδοι αποτελούν μέρος ενός νέου πλαισίου για την βελτιστοποίησης της πορείας των ασθενών που χτίζουμε εδώ στο Imperial. Σκοπό έχουν να βοηθήσουν τους γιατρούς να διαγνώσουν τις ασθένειες, να επιλέξουν τις καλύτερες θεραπείες, καθώς και την εξατομικευμένη παρακολούθηση του κάθε ασθενή.

Ο Lord Darzi, Καθηγητής της Χειρουργικής στο Imperial College του Λονδίνου, συν-συγγραφέας, κι αυτός της μελέτης, τονίζει: «Στη χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο, θέλεις να πάρεις όσο το δυνατόν λιγότερο υγιή ιστό, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι έχεις αφαιρέσει όλον τον καρκίνο. Υπάρχει πραγματική ανάγκη για μια τεχνολογία που να μπορεί να βοηθήσει τον χειρουργό, να καθορίσει ποιός ιστός είναι για να κοπεί και ποιος να μείνει μέσα. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η μέθοδος iKnife μας δίνει τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό, και ο αντίκτυπος σε χειρουργικές επεμβάσεις καρκίνου μπορεί να είναι τεράστιος. “

Ευτυχής, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Lord Howe,που είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε, η χώρα μας να είναι από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο στη θεραπεία του καρκίνου και να ξέρετε ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να σώσουν ζωές Η μέθοδος iKnife θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για επαναληπτικές επεμβάσεις. Είμαι ευτυχής που μας δίνεται η δυνατότητα να υποστηρίξουμε το έργο των ερευνητών στο Imperial College του Λονδίνου. Αυτό το έργο δείχνει για άλλη μια φορά πόση σημασία δίνει η Κυβέρνηση στο να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας έρευνας για την υγεία. “

Επιμέλεια: Έλενα Ριζεάκου

Πηγή:  http://esciencenews.com/

Διαφήμιση