Αρχική Ειδήσεις Νέα εξέλιξη στη διαμάχη Αυστραλίας – Ιαπωνίας για τη φαλαινοθηρία

Νέα εξέλιξη στη διαμάχη Αυστραλίας – Ιαπωνίας για τη φαλαινοθηρία

0
Διαφήμιση

Η Ιαπωνία παρουσίασε μια έντονη γραμμή υπεράσπισης στη Χάγη σύμφωνα με την οποία κατηγορεί την Αυστραλία για εθνική προσβολή. Η διαμάχη αυτή ξεκίνησε όταν η Ιαπωνία αποφάσισε να δημιουργήσει ένα επιστημονικό πρόγραμμα φαλαινοθηρίας το οποίο η πλευρά της Αυστραλίας καταδίκασε, ισχυριζόμενη ότι στην πραγματικότητα εξυπηρετούσε εμπορικούς σκοπούς.

 Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ο χώρος διεξαγωγής αυτής της άνευ προηγουμένου δικαστικής περιπέτειας και η δικαστική απόφαση θα μπορούσε να βάλει ένα τέλος στο ετήσιο κυνήγι φαλαινών που πραγματοποιεί η Ιαπωνία στην Ανταρκτική.

Η Ιαπωνία κάνει χρήση ενός κανόνα για «θανάσιμες έρευνες», που εισήχθη από το συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, και σκοτώνει πάνω από 900 ρυγχοφάλαινες του Νοτίου Ωκεανού κάθε χειμώνα. Μάλιστα, το κρέας των θηλαστικών πωλείται νόμιμα σε γιαπωνέζικα σουπερμάρκετ και εστιατόρια.

Ο Payam Akhavan, δικηγόρος υπεράσπισης της Ιαπωνίας, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η Αυστραλία είχε εσφαλμένα κατηγορήσει τη χώρα για ψευδείς ισχυρισμούς όσον αφορά στο σκοπό του προγράμματος φαλαινοθηρίας.

Η Ιαπωνία έχει σκοτώσει πάνω από 10.000 φάλαινες από τη στιγμή που μπήκε σε ισχύ η απαγόρευση θανάτωσης φαλαινών από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας. Σύμφωνα με τον Akhavan, η Ιαπωνία αποφάσισε να παραμείνει στην επιτροπή έτσι ώστε να διευθετήσει το ζήτημα ήρεμα και σε συμφωνία με το νέο κανόνα του νόμου σχετικά με τις έρευνες. «Η Αυστραλία εμφανίζεται στο δικαστήριο για να εκμεταλλευτεί την παραπάνω δέσμευση», δήλωσε.

Από την άλλη, ο Bill Capbelle, που εκπροσωπεί την πλευρά της Αυστραλίας, επέμεινε στο ότι το ερευνητικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας δεν είχε καμιά επιστημονική αξία. «Η φαλαινοθηρία εξυπηρετεί εμπορικά συμφέροντα», είπε.

Όλοι όσοι διαφωνούν με το κυνήγι φάλαινας υποστηρίζουν ότι οι έρευνες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή, την αποδημία και τις άλλες συνήθειες των φαλαινών, μπορούν να διεξαχθούν χωρίς τη θανάτωσή τους.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο χρόνο. Όταν ξεκίνησαν οι ακροάσεις, στα τέλη Ιουνίου, η γραμμή υποστήριξης της Αυστραλίας πίστευε ότι το δικαστήριο θα απαγόρευε το κυνήγι πριν την έναρξη της επόμενης κυνηγετικής σεζόν.

ΠΗΓΗ: guardian.co.uk

Διαφήμιση