Αρχική Καταστροφές Ατμοσφαιρική ρύπανση: 2 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως

Ατμοσφαιρική ρύπανση: 2 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως

0
Διαφήμιση

Κάθε χρόνο, πάνω από 2 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως οφείλονται αποκλειστικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Αν και θεωρείται πως η τρέχουσα κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει το πρόβλημα, αυξάνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας, ωστόσο, έρευνα υποδεικνύει πως ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στη θνησιμότητα, αντιστοιχεί μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. . .

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην επιστημονική Environmental Research Letters, 470.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας ανθρώπινων δράσεων που ευθύνονται για αυξήσεις του όζοντος.

Επιπρόσθετα, υπολογίζει πως 2,1 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο, οφείλονται σε ανθρώπινες δράσεις, υπεύθυνες για αυξήσεις της ελεύθερης σωματιδιακής ύλης στην ατμόσφαιρα, η οποία εισχωρεί βαθιά στους πνεύμονες, προκαλώντας καρκίνο και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού.

Ο Jason West, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, επισημαίνει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους και ότι οι περισσότεροι θάνατοι εξαιτίας της, συμβαίνουν στην Ανατολική και τη Νότια Ασία, καθώς εκεί ο πληθυσμός είναι υπερβολικός και η ατμοσφαιρική ρύπανση σε υψηλότατα επίπεδα.

Ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή που συμβαίνει μετά την βιομηχανική εποχή, αλλά και πάλι το ποσοστό θα είναι μικρό. Υπολογίζονται σε μόλις 1500 θανάτους εξαιτίας του όζοντος και 2200 θανάτους εξαιτίας της σωματιδιακής ύλης ετησίως.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ποιότητα του αέρα με πολλούς τρόπους. Πιθανόν, συμβάλλει σε τοπικές αυξήσεις ή μειώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, Για παράδειγμα, η ατμοσφαιρική θερμοκρασία και η υγρασία μπορούν να μεταβάλλουν τους δείκτες αντίδρασης, υπεύθυνους για τη σύνθεση ή τη διάρκεια ζωής ενός ρύπου, ενώ οι βροχοπτώσεις καθορίζουν τη συσσώρευση των ρύπων.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να αυξήσουν τις εκπομπές οργανικών ενώσεων από τα δέντρα. Στη συνέχεια αυτές αντιδρούν στην ατμόσφαιρα, παράγοντας όζον και σωματιδιακή ύλη.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως μέχρι στιγμής, ήταν ελάχιστες οι έρευνες που επιχείρησαν να μετρήσουν απομονωμένα τις βλαβερές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Από μόνη της δεν αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο. Όμως δρα ως καταλύτης στην εξάπλωση των ρύπων που προέρχονται από διάφορες εκπομπές.

Επιμέλεια: Μαρία Αλιβιζάτου

source: esciencenews.com

Διαφήμιση