Αρχική Ειδήσεις Κάθε χρόνο 89εκ. τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια- Δημόσια Διαβούλευση της Κομισιόν...

Κάθε χρόνο 89εκ. τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια- Δημόσια Διαβούλευση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του φαινομένου

0
Διαφήμιση

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη πετάμε περίπου 89 εκατομμύρια τόνους τροφίμων. Εκτός από την ηθική και οικονομική διάσταση του ζητήματος πρέπει κανείς να σκεφτεί και το πραγματικό μέγεθος των πόρων που απαιτούνται για την παραγωγή 89εκ. τόνων για να καταλάβει πόσο σπάταλοι είμαστε.

Τα τρόφιμα είναι απαραίτητα για τη ζωή. Αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας ταυτότητας, και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία, ωστόσο, αυξάνονται οι αναλύσεις που αμφισβητούν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των σημερινών τάσεων στην παραγωγή και την κατανάλωση των τροφίμων.

Το σύστημα των τροφίμων έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον όπως για παράδειγμα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η χρήση της γης και των υδάτινων πόρων, η ρύπανση, η εξάντληση του φωσφόρου, καθώς και οι επιπτώσεις των χημικών προϊόντων, όπως ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ευρωπαϊκή παραγωγή τροφίμων και το σύστημα της κατανάλωσης. Η διαβούλευση καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ και τις δημόσιες αρχές να συμμετάσχουν με ιδέες για άμεση δράση για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων και, γενικότερα, για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί το σύστημα διατροφής μας χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά τους πόρους.

Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης θα οδηγήσει σε σχετικές ανακοινώσεις, αργότερα μέσα στο 2013. Οι συμμετέχοντες καλούνται διατυπώσουν τις απόψεις τους για τις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει μια δράση για τον περιορισμό του φαινομένου, πως μπορούν να γίνουν μετρήσεις για τις επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων και τρόπου προώθησης μιας πιο βιώσιμης παραγωγής, κ.α.

Η διαβούλευση είναι ανοικτή μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2013.

Διαφήμιση