Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΑΠΕ: 45% η μειώση στις εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά

ΑΠΕ: 45% η μειώση στις εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά

0
Διαφήμιση

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την βιωσιμότητα του συστήματος πληρωμών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και ενόψει της τελικής ρύθμισης, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Μ. Παπαγεωργίου ζήτησε από τους φορείς του κλάδου τις προτάσεις τους. Πάντως το κόστος θα “πέσει” στα υφιστάμενα έργα ΑΠΕ και ειδικά για τα φωτοβολταϊκά το “κούρεμα” στις εγγυημένες τιμές θα φτάσει έως και το 45%.

Στη συνάντηση των δυο πλευρών το μεσημέρι, παρουσία και του γεν. γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μαθιουδάκη, η πολιτική ηγεσία ξεκαθάρισε την ανάγκη μείωσης των τιμών στα υφιστάμενα έργα.

Το υπουργείο εκτιμά ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το έλλειμμα του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2014 θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ. Αυτά τα 700 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, θα προέλθουν από τη μείωση στις ταρίφες των υφιστάμενων και λειτουργούντων έργων ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το energypress.gr, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε συγκεκριμένα ότι πρέπει να μειωθούν μεσοσταθμικά οι ταρίφες στα φωτοβολταϊκά κατά 45% και στις υπόλοιπες ΑΠΕ κατά 10%.

Από τους φορείς ζητήθηκε να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι τις αρχές Αυγούστου καθώς ο στόχος είναι το Σεπτέμβριο να νομοθετηθεί το νέο πλαίσιο.

Στο ζήτημα των κινήτρων ή και των αντικινήτρων προκειμένου οι επενδυτές να συμμετάσχουν στην εθελοντική μείωση των τιμών που απολαμβάνουν σήμερα, το ΥΠΕΚΑ δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, εκτιμώντας ότι ο σωστός χρόνος ανακοίνωσης είναι μετά τις αποφάσεις για τα υπόλοιπα θέματα.

Απ’ την πλευρά τους, οι φορείς των φωτοβολταϊκών δήλωσαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αλλαγή των συμβάσεων, ωστόσο, δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν εγγράφως τις θέσεις τους.

Διαφήμιση