Μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τους 102 μήνες και ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ, προβλέπει το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των αυθαιρέτων, το οποίο κατατίθεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης.
Οι τρεις βασικοί άξονες του νομοσχεδίου, το οποίο στόχος είναι να αποτελεί νόμο του κράτους έως τα τέλη Αυγούστου, είναι, η καταγραφή δομημένου χώρου, η απόκτηση πολεοδομικών τίτλων και η δίκαιη εφαρμογή του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
Στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», προβλέπεται ότι, οι αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια πριν το 1975, τα οποία έχουν αποκλειστική χρήση κατοικίας, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου. Με την ισχύ του νόμου παύει να ισχύει ο Ν.4014 και όλοι οι ιδιοκτήτες υπάγονται στις νέες διατάξεις.
Σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το χρόνο ένταξή τους στη ρύθμιση, χωρίζεται και ο χρόνος αποπληρωμής του προστίμου:
– έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του πρώτου εξαμήνου από τη δημοσίευση του νόμου, το πρόστιμο θα αποπληρώνεται σε 102 μήνες.
– έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του δεύτερου εξαμήνου από τη δημοσίευση του νόμου, σε 84 μήνες.
– έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του τρίτου εξαμήνου από τη δημοσίευση του νόμου, σε 60 μήνες.
Ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 50 ευρώ και ως ελάχιστη εξαμηνιαία δόση το ποσό των 300 ευρώ.
Νομιμοποίηση αυθαιρέτων
Τα αυθαίρετα διαχωρίζονται τόσο ως προς τη χρονολογία ανέγερσης όσο και ως προς τον βαθμό παραβατικότητας. Όσα έχουν ανεγερθεί πριν τον Ιούλιο του 2011 και συγκεκριμένα:
– Αυθαίρετα προ της 09/06/ 1975 για τα οποία καταβάλλεται παράβολο 500 ευρώ με την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
– Αυθαίρετα προ της 01/01/1983 που νομιμοποιούνται με την καταβολή παραβόλου και ενιαίου ειδικού προστίμου.
– Μικρές παραβάσεις νομιμοποιούνται με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ειδικού προστίμου.
– Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης γης που δεν υπερβαίνουν το 40% του συντελεστή κάλυψης και δόμησης και το 20% του ύψους. Τα συγκεκριμένα ακίνητα διατηρούνται για 30 χρόνια.
– Κτίσματα με αυθαιρεσίες άνω του 40% νομιμοποιούνται για 30 χρόνια με την καταβολή παραβόλου και προστίμου.
Ειδικές κατηγορίες
Στις ειδικές ομάδες πληθυσμού για μειώσεις προστίμων εντάσσονται και οι μακροχρόνια άνεργοι, καταβάλλοντας το 70% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Επίσης, τα άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες θα καταβάλουν ποσοστό 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, με ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ ή οικογενειακό 18.000 ευρώ θα καταβάλουν 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Επιπλέον, οι παλινοστούντες ομογενείς θα καταβάλουν το 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου και οι πολύτεκνοι θα καταβάλουν το 20% του ειδικού προστίμου για την κύρια κατοικία.
Οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, για την υπαγωγή τους στο άρθρο 8 (ρύθμιση αναστολής και εξαίρεσης από την κατεδάφιση) της κύριας κατοικίας θα καταβάλουν το 30% του ειδικού προστίμου.
Με τις νέες ρυθμίσεις, όσοι έχουν ενταχθεί στον παλαιότερο νόμο για την τακτοποίηση ημιυπαιθρίων χώρων, έχουν ενταχθεί ή είναι προς ένταξη στο νόμο 4014 (Παπακωνσταντίνου) θα μπορούν με ηλεκτρονική δήλωση να εντάσσονται στη νέα νομοθετική ρύθμιση.