Αρχική Ειδήσεις 15 νέες ουσίες θέτει υπό παρακολούθηση η ΕΕ για τη μόλυνση των...

15 νέες ουσίες θέτει υπό παρακολούθηση η ΕΕ για τη μόλυνση των υδάτων

0
Διαφήμιση

Συνολικά 15 νέες ουσίες από τις οποίες οι τρεις είναι φαρμακευτικές θα ενταχθούν στη «λίστα παρακολούθησης» των αναδυόμενων ρύπων που ενέχουν κίνδυνο μόλυνσης για τα επιφανειακά ύδατα σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες θα δημιουργηθεί μία “λίστα παρακολούθησης”, η οποία θα περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, τρεις φαρμακευτικές ουσίες. Οι επιπτώσεις αυτών των ουσιών θα τεθούν υπό παρακολούθηση, με το ενδεχόμενο να ενταχθούν κάποια στιγμή στη λίστα με τις ουσίες προτεραιότητας, εφόσον οι τακτικοί έλεγχοι δείξουν ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.

Τα πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος σε αυτή τη νέα οδηγία καλύπτουν 15 νέες ουσίες, οι οποίες συμφωνήθηκαν με κόπο από τα ενδιαφερόμενα μέρη, δήλωσε ο εισηγητής Richard Seeber (ΕΛΚ, Αυστρία), ο οποίος ηγήθηκε της παρούσας νομοθετικής πρωτοβουλίας στο Κοινοβούλιο. Η συμφωνία, την οποία διαπραγματεύτηκε με το Συμβούλιο, εγκρίθηκε με 646 ψήφους υπέρ, 51 κατά και 14 αποχές.

Ο ίδιος ανέφερε ότι, η πολιτική για τα ύδατα είναι μία μακροπρόθεσμη πολιτική. Οι πολίτες μας θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό σε κάθε μορφή. Δυστυχώς, μελέτες δείχνουν πως απομένει ακόμη δρόμος, προκειμένου να πετύχουμε καλό περιβαλλοντικό καθεστώς για τα χημικά, ειδικά στα επιφανειακά ύδατα.

Τα φάρμακα υπό παρακολούθηση

Το νομοθετικό κείμενο αναγνωρίζει τους κινδύνους που ενέχουν οι τρεις, ευρέως χρησιμοποιούμενες, φαρμακευτικές ουσίες: Αιθινυλοιστραδιόλη 17α, Οιστραδιόλη 17β και η παυσίπονη ουσία δικλοφενάκη, και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει μία στρατηγική προσέγγιση απέναντι στους κινδύνους που ελλοχεύουν για το υδάτινο περιβάλλον εξαιτίας αυτών των φαρμακευτικών ουσιών.

Για τις ουσίες που πρόσφατα ταυτοποιήθηκαν, οι μέγιστες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις στο νερό ορίστηκαν με βάση τα πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος (EQS) και θα τεθούν σε εφαρμογή το 2018, με στόχο την επίτευξη καλής χημικής κατάστασης για τις ουσίες αυτές μέχρι το 2027. Προς αυτή την κατεύθυνση ζητείται από τα κράτη μέλη να καταθέσουν συμπληρωματικά προγράμματα μέτρων και παρακολούθησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το 2018.

Τα επικαιροποιημένα EQS για τις υπάρχουσες ουσίες θα συμπεριληφθούν στα Σχέδια Διαχείρισης για τις Λεκάνες Απορροής των Ποταμών το 2015, με στόχο την επίτευξη καλής χημικής κατάστασης των επιφανειακών υδάτων για τις ουσίες αυτές μέχρι το 2021.

Τα EQS καθορίζουν τις μέγιστες συγκεντρώσεις ενός συγκεκριμένου ρύπου ή μίας κατηγορίας ρύπων στο νερό, του ιζήματος (κάθε υλικό το οποίο μεταφέρεται από το νερό και κατακάθεται στο βυθό) ή των ζώντων οργανισμών (όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί στην περιοχή). Οι μέγιστες αυτές συγκεντρώσεις δε θα πρέπει να ξεπεραστούν, ώστε να προστατεύονται η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να πετύχουν τα επίπεδα των EQS μέσω των Σχεδίων Διαχείρισης για τις Λεκάνες Απορροής των Ποταμών.

Οι κανόνες που ενέκρινε το ΕΚ τροποποιούν την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα και την οδηγία σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος. Από το 2000 η Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα αποτελεί το βασικό όργανο πολιτικής της ΕΕ για την κατάρτιση αντι-ρυπαντικών στρατηγικών, περιλαμβάνοντας μέτρα για τη σταδιακή μείωση ή και κατάργηση των ρύπων των χημικών που εντάσσονται στις ουσίες προτεραιότητας.

Διαφήμιση