Αρχική Ειδήσεις Ευρώπη- Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία για τις εισαγωγές φωτοβολταϊκών

Ευρώπη- Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία για τις εισαγωγές φωτοβολταϊκών

0
Διαφήμιση

Τα «βρήκαν» Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις εισαγωγές κινεζικών φωτοβολταϊκών, όπως ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ.


Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καθοριστούν ελάχιστες τιμές για τις εισαγωγές στην ΕΕ των κινεζικών φωτοβολταϊκών προϊόντων μετά από μια διελκυστίνδα έξι εβδομάδων, ανέφερε ο Ντε Χουχτ, ο οποίος έκανε λόγο περί επίτευξης μιας «φιλικής λύσης».

Η συμφωνία απέτρεψε την περαιτέρω κλιμάκωση της παρατεταμένης διμερούς εμπορικής διένεξης, η οποία χαρακτηρίζεται δίχως προηγούμενο, δοθείσης και της υψηλής εμπορικής αξίας των κινεζικών ηλιακών συλλεκτών και γενικότερα των φωτοβολταϊκών. Ο όγκος των συναλλαγών στην αγορά αυτή υπολογίζεται στα 28 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η ΕΕ είχε κατηγορήσει τις κινεζικές βιομηχανίες κατασκευής φωτοβολταϊκών για ντάμπινγκ στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι κρατικές ενισχύσεις και επιχορηγήσεις στην Κίνα τους επέτρεπε να πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω του κόστους στην Ευρώπη, όπως είχε καταγγείλει.

Οι κανόνες αντιντάμπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επιτρέπουν στα κράτη μέλη του ΠΟΕ να προστατεύουν τις εγχώριες βιομηχανίες τους από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε μόλις μία εβδομάδα πριν από την λήξη της προθεσμία που είχε ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την 6η Αυγούστου, όταν οι Βρυξέλλες θα επέβαλαν τιμωρητικούς δασμούς ύψους 47,6%. Ήδη από τον Ιούνιο είχαν επιβληθεί προσωρινοί δασμοί 11,8%.

Η παραγωγή ηλιακών συλλεκτών στην Κίνα υπερτετραπλασιάστηκε από το 2009 ως το 2011, ξεπερνώντας το σύνολο της παγκόσμιας ζήτησης.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here