Αρχική Ειδήσεις 10 τροφές που καταπολεμούν τον πονοκέφαλο

10 τροφές που καταπολεμούν τον πονοκέφαλο

0
Διαφήμιση

Οι συχνοί πονοκέφαλοι είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που οφείλεται, κυρίως, στους γρήγορους ρυθμούς και το άγχος της σημερινής εποχής. Προτού στραφούμε σε κάποιο φάρμακο, καλό θα ήταν να σκεφτούμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Κατά την εμφάνιση πονοκεφάλου, οι διατροφολόγοι συνιστούν την άμεση κατανάλωση νερού που θα βοηθήσει στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Σε περίπτωση που ο πόνος συνεχίσει, ιατροί προτείνουν την κατανάλωση ορισμένων τροφών που βοηθούν, αποδεδειγμένα, στην καταπολέμησή του. 

1. Κεράσια

Τα κεράσια είναι πλούσια σε κερσετίνη – ένα φλεβονοειδές με αντιοξειδωτικές, αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κερσετίνη βοηθά στην αντιμετώπιση της ευαισθησίας και του πόνου. Ένα ποτήρι από χυμό κεράσι ή 150 γρ. κεράσια θα σας ανακουφίσουν.

2. Καφές

Ποιος να φανταζόταν ότι η καφεΐνη βοηθά στην καταπολέμηση του πονοκεφάλου! Σύμφωνα με ένα άρθρο του Livestrong, η καφεΐνη προκαλεί συστολή στα αιμοφόρα αγγεία του οργανισμού μας με αποτέλεσμα να ανακουφιζόμαστε από τον πονοκέφαλο. Όμως μην το παρακάνετε. Η υπερβολική κατανάλωση καφέ θα αφυδατώσει τον οργανισμό και θα επιδεινώσει τον πονοκέφαλο.

3. Σολομός

Η άπαχη πρωτεΐνη που περιέχεται στο σολομό προσφέρει ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και σταθεροποιεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μειώνουν, αποδεδειγμένα, τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση των πονοκεφάλων. Προσπαθήστε να αποφεύγετε το επεξεργασμένο κρέας π.χ. τα αλλαντικά καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου που ευθύνονται για την αφυδάτωση του οργανισμού και που επιδεινώνουν τον πονοκέφαλο.

4. Προϊόντα ολικής άλεσης

Το κεχρί, η βρώμη, το ψωμί και τα μακαρόνια ολικής άλεσης είναι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και βιταμίνη Β που βοηθούν και αυτές με τη σειρά τους στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου.

5. Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά. Καθαρίζει το δέρμα, προσφέρει λάμψη στα μαλλιά και ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους. Σύμφωνα με το ιατρικό άρθρο του WebMD, η βιταμίνη Β2 χαλαρώνει τον εγκέφαλο και καταπραΰνει οποιονδήποτε πόνο του σώματος.

6. Πικάντικα φαγητά

Τα πικάντικα φαγητά όπως οι καυτερές σάλτσες, το τσίλι και το ταμπάσκο βοηθούν στην αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας καθώς απελευθερώνουν τους αεραγωγούς. Έτσι, ο πόνος θα καλμάρει και εσείς θα ανακουφιστείτε.

7. Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β3 που ενισχύει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και του νευρικού συστήματος. Η έλλειψη της βιταμίνης αυτής μπορεί να οδηγήσει σε συχνούς πονοκεφάλους για τους οποίους, συνήθως, ευθύνεται το άγχος. Η βιταμίνη Β3 περιέχεται επίσης στα φασόλια, τις ντομάτες και τις πατάτες.

8. Μπανάνες

Οι μπανάνες περιέχουν μια ακόμα βιταμίνη Β. Τη βιταμίνη Β6 που βοηθά, όπως η Β3 και η Β2, στην καταπολέμηση του πονοκεφάλου. Αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης η οποία έχει αντικαταθλιπτική δράση. Σύμφωνα με μελέτες, η βιταμίνη Β6 καταπολεμά και την πνευματική κόπωση.

9. Καρπούζι

Η αφυδάτωση είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες του πονοκεφάλου. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε πείνα και πόνο στο κεφάλι, καταναλώστε μια φέτα καρπούζι. Το καρπούζι περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού, γύρω στο 91%! Έτσι, βοηθά στην άμεση ενυδάτωση του οργανισμού. Δοκιμάστε το ως smoothieμε γάλα ή ως σαλάτα μαζί με λίγα μούρα και λίγο αγγούρι ή πεπόνι.

10. Λιναρόσπορος

Οι λιναρόσποροι περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα γεγονός που τα καθιστά σημαντικά για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού. Βοηθούν στην καταπολέμηση των ημικρανιών χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Προσθέστε ένα κουτάλι λιναρόσπορο στη πρωινή σας βρώμη ή σε muffinsκαι κέικ φρούτων.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ορισμένες τροφές που ίσως επιδεινώνουν τον πονοκέφαλο. Αυτές είναι: το τυρί, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, το επεξεργασμένο κρέας καθώς και η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης.


Πηγή:  http://laurenconrad.com/blog/post/tuesday-ten-foods-that-fight-headaches-health-tips-lauren-conrad-june-2013

 

Απόδοση & επιμέλεια: Σταυρούλα Βέρδα

 

Διαφήμιση