Αρχική Ειδήσεις WWF: Καταργείται το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη γεωχωρική πληροφορία

WWF: Καταργείται το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη γεωχωρική πληροφορία

0
Διαφήμιση

Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία των εθνικών γεωχώρων τάσσεται το WWF, προειδοποιώντας ότι ο τεράστιος πλούτος των δεδομένων που είναι κρίσιμα για τον εθνικό σχεδιασμό, την οικονομία και την ανάπτυξη δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, με την κατάργηση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, το αντίστοιχο δηλαδή της ΕΛΣΤΑΤ για το σύνολο των εθνικών γεωχωρικών δεδομένων από όλα τα υπουργεία ο τεράστιος πλούτος των δεδομένων που είναι κρίσιμα, μεταξύ άλλων και για την εθνική ασφάλεια και βέβαια την προστασία και βιώσιμη διαχείριση τού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων μεταβιβάζονται στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Κτηματολόγιο Α.Ε.», το οποίο οδεύει προς πλήρη ιδιωτικοποίηση.

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόσυρση του Δημοσίου από την κυριότητα και διάθεση προς την κοινωνία της γεωχωρικής πληροφορίας (της οποίας τη συλλογή έχουν ήδη πληρώσει οι φορολογούμενοι), καθώς, όπως υποστηρίζει:

  1. Η γνώση του χώρου είναι αγαθό που διατίθεται δωρεάν: Με βάση την κοινοτική νομοθεσία), η γεωχωρική πληροφορία αποτελεί δημόσιο αγαθό και διατίθεται στο κοινό δωρεάν. Μια επιχείρηση ιδιωτικού δικαίου, από την οποία μάλιστα το Δημόσιο έχει ανακοινώσει ότι αποσύρεται, δεν δεσμεύεται από την υποχρέωση δωρεάν διάθεσης αυτής της πληροφορίας.
  2. Καταργεί το δικαίωμα πρόσβασης του κοινού σε πληροφορία: Με βάση την κοινοτική νομοθεσία, τα γεωχωρικά δεδομένα αποτελούν περιβαλλοντική πληροφορία, την οποία οι δημόσιοι φορείς υποχρεούνται να διαθέτουν απρόσκοπτα στο κοινό. Η υποχρέωση αυτή δενδεσμεύει τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπως εν προκειμένω η Κτηματολόγιο ΑΕ.
  3. Η γεωχωρική πληροφορία αποτελεί ευθύνη του Δημοσίου στα κράτη μέλη της ΕΕ: Σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ, ο συντονισμός, η διαχείριση και η διάθεση προς κάθε ενδιαφερόμενο της γεωχωρικής πληροφορίας που καλύπτεται από την Οδηγία INSPIRE αποτελεί ευθύνη φορέων του δημόσιου τομέα (βλ. σημείωση). Η Ελλάδα γιατί αποποιείται αυτή τη σημαντική ευθύνη;

Με δεδομένο ότι η κατάργηση του εθνικού φορέα γεωχωρικής πληροφορίας και η εκχώρηση αυτής της εξουσίας σε ιδιωτικό φορέα δεν αποτελεί επιταγή του Μνημονίου, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά και συνολικά την Κυβέρνηση. Βαραίνει όμως και προσωπικά τον Υπουργό ΠΕΚΑ Ευάγγελο Λιβιεράτο, ο οποίος ίσως ξεχνάει ότι είναι πολιτικά υπεύθυνος για τη σωστή τήρηση της εθνικής και κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι, στην ΕΕ, ο συντονισμός, η διαχείριση και η διάθεση προς κάθε ενδιαφερόμενο της γεωχωρικής πληροφορίας που καλύπτεται από την Οδηγία INSPIRE αποτελεί ευθύνη φορέων του δημόσιου τομέα. Ενδεικτικά, στη Γερμανία την αρμοδιότητα διαχείρισης έχουν οι οργανισμοί Geo Data Infrastructure Germany (GDI-DE).

Διαφήμιση