Αρχική Ειδήσεις Δορυφορικές εικόνες θέλουν τον πλανήτη μας να πρασινίζει! Kαι είμαστε υπεύθυνοι.

Δορυφορικές εικόνες θέλουν τον πλανήτη μας να πρασινίζει! Kαι είμαστε υπεύθυνοι.

0
Διαφήμιση

Ο πλανήτης μας φαίνεται πως γίνεται πιο πράσινος και ευθυνόμαστε εμείς. Αφού, το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα ενεργοποιεί τη φωτοσύνθεση, προκαλώντας την μεγαλύτερης έκτασης πράσινη όψη της επιφάνειας της γης.Για πρώτη φορά, ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αύξηση της επικαλυμμένης επιφάνειας του πλανήτη μας από πράσινη βλάστηση, οφείλεται περισσότερο στο φαινόμενο της αύξησης των γόνιμων περιοχών από το παραπανίσιο διοξείδιο του άνθρακα, παρά εξαιτίας άλλων παραγόντων. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν το φαινόμενο αυτό μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως η εξάπλωση των ερήμων.

Πρόσφατες μελέτες των δορυφορικών πληροφοριών και εικόνων, καταδεικνύουν ότι ο πλανήτης φιλοξενεί περισσότερη βλάστηση και σε σημεία που δεν ήταν γόνιμα.


NASAsGoddardSpaceFlightCenterScientificVisualizationStudio.
Source: newscientist.com

Αλλά η εξακρίβωση των αιτιών του φαινομένου ήταν δύσκολη. Παράγοντες όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, η αύξηση των βροχοπτώσεων και η αύξηση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο βοηθά τα φυτά να χρησιμοποιούν το νερό πιο αποδοτικά, ενδέχεται να συνέβαλαν στην αύξηση της βλάστησης.

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί, ότι εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, παρατηρούμε σε κάθε περίπτωση (βλ.παραπάνω εικόνα), βλάστηση να εξαπλώνεται προς το Βόρειο Πόλο, σε σημεία που πρότερα ήταν παγωμένες τούνδρες λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών. Το αποτέλεσμα είναι η βλάστηση να καλύπτει τώρα 9 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μάλιστα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μέχρι το τέλος του αιώνα μας, η Βόρεια Σουηδία, θα μπορούσε να αποκτήσει θερμοκρασίες που επικρατούν σήμερα στη Βόρεια Γαλλία, με αποτέλεσμα την καλλιέργεια σταφυλιών για παράδειγμα.

Το CSIRO της Καμπέρας, με επικεφαλή τον Randall Donohue του Εθνικού Ινστιτούτου ερευνών της Αυστραλίας, παρακολούθησε τη βλάστηση σε σημεία οριακά με μεγάλες ερήμους της Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής, της Ν.Δ. αμερικής, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής Ασίας. Πρόκειται για περιοχές με απεριόριστη έκθεση στις ηλιακές ακτίνες, ιδιαίτερα θερμές, αλλά που με την ελάχιστη απαιτούμενη βροχόπτωση η βλάστηση ευδοκιμεί, επομένως οποιαδήποτε παρατηρούμενη αλλαγή στην καλυπτόμενη επιφάνεια με παραπάνω βλάστηση, πρέπει να οφείλεται είτε σε αλλαγή της συχνότητας και πυκνότητας των βροχοπτώσεων, είτε σε αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα, είτε και στα δύο.

Αν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ήταν σταθερά, τότε το ποσοστό της βλάστησης ανά μονάδα βροχοπτώσεων θα ήταν σταθερό. Όμως, η ομάδα βρήκε ότι αυτό το ποσοστό αυξήθηκε κατά 11% στις προαναφερθείσες περιοχές μεταξύ 1982 και 2010, βρισκόμενο σε απόλυτη αντιστοιχία με το ποσοστό αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό οδηγεί προς σοβαρή υποστήριξη του επιχειρήματος περί γονιμοποίησης εδαφών εξαιτίας του πλεονάσματος διοξειδίου του άνθρακα.

Έτσι, ενώ πολλές μελέτες για την κλιματική αλλαγή προβλέπουν ότι ξηρές περιοχές θα γίνουν ακόμα ξηρότερες και ορισμένες έρημοι θα επεκταθούν, τα πορίσματα του Donohue φέρνουν τώρα ανατροπές.

Να σημειωθεί, ότι το φαινόμενο νέας βλάστησης, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αφορά οπωσδήποτε τις ξηρότατες περιοχές της γης. Μάλιστα, μια έρευνα της BethNewingham του Πανεπιστημίου του Άινταχο, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και μετά από ένα δεκαετές πείραμα σε θερμοκήπιο στην έρημο Mojave της Νεβάδα, καταδεικνύει ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για αύξηση της βιομάζας εντός θερμοκηπίου, όταν σε αυτό εισερχόταν πλεόνασμα διοξειδίου του άνθρακα. «Δε μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλες οι έρημοι ανταποκρίνονται το ίδιο» προσθέτει. «Αρκετό νερό πρέπει να υφίσταται ώστε να ανταποκριθούν όλα τα φυτά». Υποστηρίζει, ότι η υπερβολική ανάπτυξη φυτών, θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για κλιματικές αλλαγές, όπως η αύξηση των βροχοπτώσεων, οι ροές των ποταμών και το ποσοστό των πυρκαγιών. Θα απορροφούσε παράλληλα, μεγαλύτερο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, μετριάζοντας ενδεχομένως τις αρνητικές συνέπειες του για την ατμόσφαιρα, το οποίο με τη σειρά του θα σήμαινε πως θα σταματούσε το φαινόμενο της ανάπτυξης νέας βλάστησης χάριν στο διοξείδιο του άνθρακα.

Ο Donohue πάντως δε μπορεί ακόμα να διευκρινίσει σε τι βαθμό θα επηρεαστεί η βλάστηση τις επόμενες δεκαετίες. Αλλά, αν τελικά η ανάπτυξη νέας βλάστησης συνεχίσει να παρατηρείται ως φαινόμενο, το μέλλον θα είναι πολύ πιο πράσινο και φιλικό για τον άνθρωπο από τα δραματικά αποτελέσματα που παρουσίαζαν τόσες μελέτες.

Στον αντίποδα, οι επιστήμονες που αποδίδουν τη βλάστηση στις ίδιες υψηλές θερμοκρασίες που οφείλονται για τους λιωμένους πάγους, υποστηρίζουν ότι αυτή η “πρασινάδα” μάλλον είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, καθώς συνολικά, υπήρξε μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των ετών 1982-1992, παρά 1992 έως σήμερα. Εάν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται το σίγουρο είναι ότι προμηνύονται φωτιές, μολύνσεις και ξηρασία.

Επιμέλεια: Μαρία Αλιβιζάτου

πηγές: Global greening as plant life moves northwards Carbon emissions helping to make Earth greener, newscientist.com 

 

Διαφήμιση