Αρχική Καταστροφές Βροχή δυο μηνών σε μόλις δυο ημέρες

Βροχή δυο μηνών σε μόλις δυο ημέρες

0
Διαφήμιση

Στο έλεος των πλημμυρών ζουν τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Το τίμημα είναι βαρύ και σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό υπάρχουν ήδη πέντε νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι στις φονικότερες πλημμύρες της τελευταίας δεκαετίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες πόλεις της Γερμανίας το νερό έφτασε ακόμα και τα 12 μέτρα καθώς ο όγκος της βροχής που έπεσε σε δυο ημέρες αντιστοιχεί σε βροχοπτώσεις δυο μηνών. Στο επίκεντρο του κατακλυσμού βρίσκονται η Τσεχία, η Γερμανία και η Αυστρία. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Η Αυστρία, η Γερμανία και η Τσεχία έστειλαν στρατιωτικές μονάδες για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις αρωγής έπειτα από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που έπληξαν πολλές περιοχές.

Στην Τσεχία, τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ στο έλεος του νερού βρέθηκε και το ιστορικό κέντρο της Πράγας. Κλειστά παρέμειναν πολλά σχολεία ενώ σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως στον υπόγειο σιδηρόδρομο, ο οποίος παρέμεινε κλειστός στην κεντρική Πράγα.

Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει τη χώρα από το 2002 ενώ επί ποδός βρίσκεται ο στρατός αλλά και εθελοντές. Κλειστή έμεινε η γέφυρα Καρόλου ενώ εργάτες εκκένωσαν και τμήματα του ζωολογικού κήπου της Πράγας. Το ύψος του νερού στον ποταμό Vltava συνεχίζει να ανεβαίνει και οι αρχές δεν αποκλείουν να φθάσει στα επίπεδα του 2002 όταν είχε καταγραφεί ρεκόρ.

Στην Αυστρία ένα άτομο έχασε τη ζωή του και αγνοείται η τύχη άλλων δυο κοντά στο Σάλζμπουργκ.

Στη Γερμανία, μεγάλες καταστροφές καταγράφονται στη Βαυαρία στη Θουριγγία και τη Σαξονία.

Στο Πάσαου της Βαυαρίας, το ιστορικό κέντρο της πόλης βρίσκεται κάτω από τα νερά και σε πολλά σπίτια έχει διακοπεί για λόγους ασφαλείας η ηλεκτροδότηση.

Μέρκελ

Στις πληγείσες περιοχές σπεύδει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, στόχος της επίσκεψης της είναι να αποκομίσει η ίδια μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί και να ενθαρρύνει όσους έχουν πληγεί αλλά και αυτούς που παρέχουν βοήθεια.

Ως «ασήμαντη λεπτομέρεια» χαρακτήρισε ο κ. Ζάιμπερτ ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η επίσκεψη της κ. Μέρκελ σχετίζεται και με τις επικείμενες εκλογές και αν πρότυπο της είναι μία ανάλογη επίσκεψη του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του 2002. Ως γνωστόν αυτή η επίσκεψη είχε συμβάλει τότε αποφασιστικά στην επανεκλογή του κ. Σρέντερ.

Πάντως, προς το παρόν, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων.

Πηγή: DW, Reuters

Διαφήμιση