Αρχική Ειδήσεις “Rethink Athens”: To 2016 και με κόστος 90εκ. ευρώ το “λίφτινγκ” του...

“Rethink Athens”: To 2016 και με κόστος 90εκ. ευρώ το “λίφτινγκ” του κέντρου της Αθήνας

0
Διαφήμιση

Τρία χρόνια και… 90εκ. ευρώ θα χρειαστούν για την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου και συνολικά την υλοποίηση του έργου «Ανασυγκρότηση του Κέντρου της Αθήνας με Άξονα την οδό Πανεπιστημίου», το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις από την περιοχή του Συντάγματος μέχρι και την Ομόνοια, με ανάπλαση πλατειών, πεζοδρομήσεις και ορισμένων κάθετων οδών μεταξύ Σταδίου και Ακαδημίας.

Σημαντικές θα είναι και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων από το κέντρο της Αθήνας. Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν αντιδρομήσεις οδών (π.χ. Ακαδημίας) και γενικότερα αλλαγές στον τρόπο κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή της Πανεπιστημίου και της Πατησίων μέχρι και την οδό Μάρνη.

Όπως έγινε γνωστό μετά την ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χατζηδάκη με τη συμμετοχή του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος,κ. Καλαφάτη, του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη, του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρού και του Προέδρου Ιδρύματος Ωνάση κ. Παπαδημητρίου, το πρόγραμμα «Re-think Athens» χρηματοδοτείται, με ποσό της τάξεως των 30 εκ. ευρώ για τα έργα ανάπλασης του Κέντρου της Αθήνας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ και με ποσό της τάξεως των 60 εκ. ευρώ περίπου για τα έργα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και επέκτασης του Τραμ από το Σύνταγμα μέχρι την πλατεία Αιγύπτου από το ΠΕΠ Αττικής.

Οι μελέτες -που χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Ωνάση- θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο και οι διαδικασίες δημοπράτησης θα ξεκινήσουν αρχές του 2014 με στόχο να αναδειχθεί ο ανάδοχος στα μέσα του έτους. Την όλη διαδικασία θα παρακολουθεί επιτροπή, στην οποία θα προεδρεύει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρίστος Τσίτουρας. Τα έργα ανάπλασης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2014 και υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016.

Βασικά Σημεία Χρονοδιαγράμματος

Οι στόχοι έτσι όπως έχουν τεθεί είναι:

  • – Προκήρυξη του διαγωνισμού προμήθειας του τροχαίου υλικού τον Ιούλιο 2013 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Μάρτιο του 2014 και με σκοπό την προμήθεια του έως τα τέλη του 2015.
  • – Εκπόνηση οριστικών μελετών ΤΡΑΜ και Τευχών Δημοπράτησης του έργου τον Σεπτέμβριο 2013.
  • – Προκήρυξη του διαγωνισμού επέκτασης το Δεκέμβριο 2013 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Απρίλιο 2014.
  • – Η υπογραφή σύμβασης επέκτασης και έναρξη εργασιών τον Ιούνιο 2014
  • – Ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλος του 2015

Στο επίπεδο των συγκοινωνιών, στα έργα περιλαμβάνεται και η επέκταση της Γραμμής Τραμ από την πλατεία Συντάγματος μέχρι την πλ. Αιγύπτου, μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων. Οι μελέτες του Έργου χρηματοδοτούνται κυρίως με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλ. Ωνάσης και με προδιαγραφές που έχει συντάξει η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Μετά την ολοκλήρωσή τους, το φθινόπωρο του 2013, προβλέπεται να ξεκινήσει από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ η δημοπράτηση κατασκευής του συνολικού έργου (αναπλάσεις, επέκταση του Τραμ και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις).

Πεποίθηση των εμπλεκόμενων φορέων είναι ότι το σύνολο των επιδιωκόμενων παρεμβάσεων θα συνεισφέρει αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό της πόλης και τη δημιουργία ανταγωνιστικού City Branding. Το Rethink Athens θα αυξήσει τις τουριστικές ροές και θα προσελκύσει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και επενδύσεις, βελτιώνοντας τη θέση της Αθήνας στο διεθνές περιβάλλον. Το κέντρο της Αθήνας σύντομα θα ξαναγίνει ελκυστικό για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν ανάγκη ένα αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον, με ενισχυμένη ταυτότητα.

Έρη Δρίβα

Διαφήμιση