Αρχική Ειδήσεις #Urban Survivors

#Urban Survivors

0
Διαφήμιση

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MédecinsSansFrontières/MSF) και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών προσκαλούν τους επισκέπτες του αεροδρομίου σε ένα φωτογραφικό «ταξίδι στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων».

Από τις 13 Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου 2013, η έκθεση στο αεροδρόμιο παρουσιάζει συγκλονιστικά στιγμιότυπα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, που κατέγραψε ο φακός διάσημων φωτογράφων του πρακτορείου Noor/Apeiron StanleyGreene, Francesco Zizola, Pep Bonet, Alixandra Fazzina και Jon Lowenstein – στις παραγκουπόλεις του Πορτ-ο-Πρενς, της Ντάκα, του Καράτσι, του Ναϊρόμπι και του Γιοχάνεσμπουργκ. Η φωτογραφική έκθεση και η σχετική περιγραφική προβολή που την πλαισιώνει παρουσιάζοντας δυο νέες «γειτονιές» στις παραγκουπόλεις της Γουατεμάλα Σίτι και της Τεγουσιγάλπα, ξεδιπλώνουν την καθημερινότητα των “UrbanSurvivors”, των ανθρώπων που επιβιώνουν στις υποβαθμισμένες γειτονιές, τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι και το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε αυτές τις αστικές ζώνες. Η έκθεση “UrbanSurvivors”, που έχει ήδη παρουσιασθεί με επιτυχία στο Χόνγκ Κονγκ, στο Βέλγιο, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την υποστήριξη του πρακτορείου Noorpeiron, του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την εθελοντική βοήθεια της Φωτογραφικής Ομάδας Pragma.


Francesco Zizola

Στο πλαίσιο της έκθεσης έρχεται και η διαδραστική συμμετοχή καθενός από εμάς με το #myUrbanSurvivors, με μήνυμα «Ταξίδεψε και στείλε μας τις δικές σου UrbanSurvivors φωτογραφίες». Οι ταξιδιώτες και οι επισκέπτες της έκθεσης καλούνται να πάρουν μέρος στο project με τις δικές τους φωτογραφίες μέσω των SocialMedia, ανεβάζοντας τις, στην επίσημη σελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Facebook (https://www.facebook.com/msf.greece/app_451684954848385), αλλά και μέσω Twitter ή Instagram χρησιμοποιώντας το hashtag #MyUrbanSurvivors. Οι φωτογραφίες θα δημοσιεύονται στην επίσημη σελίδα των MSF στο Facebook, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να τις μοιραστούν με τους φίλους τους, ενώ επιλεγμένες φωτογραφίες θα δημοσιευθούν και στην ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα www.msf.gr .Στόχος του διαδραστικού αυτού project είναι η συμμετοχή του κοινού που καλείται να “μιλήσει” μέσα από τις δικές του εικόνες για τους UrbanSurvivors, αναδεικνύοντας το θέμα της επιβίωσης σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης σε σύγχρονα αστικά περιβάλλοντα.


Francesco Zizola


Χώρος: «Περιβάλλον & Πολιτισμός», στο επίπεδο αναχωρήσεων του αεροδρομίου (είσοδος 3 / χώρος προσβάσιμος καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου).

Info: Η επιβίωση στις «παραγκουπόλεις»

Σήμερα, ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη, δηλαδή 800 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε παραγκουπόλεις. Σύμφωνα με τον οργανισμό UN-HABITAT του ΟΗΕ, «παραγκούπολη» είναι η υποβαθμισμένη περιοχή μιας πόλης που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ενός ή περισσότερων από τα ακόλουθα πέντε βασικά αγαθά: ασφαλή κατοικία, επαρκή ζωτικό χώρο, πρόσβαση σε πόσιμο νερό, συνθήκες υγιεινής και ασφαλή διαβίωση. Στη Ντάκα, το Καράτσι, το Ναϊρόμπι, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Πορτ-ο-Πρενς, ο συνωστισμός, η ανεπάρκεια των δομών υγείας και οι μεταδοτικές ασθένειες έχουν καταστροφικές συνέπειες ιδιαίτερα για τους περισσότερο ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι μετανάστες χωρίς έγγραφα.

Οι UrbanSurvivors, άνθρωποι που ζουν στο περιθώριο σύγχρονων πόλεων, «περιγράφουν» τις προσωπικές ιστορίες και μαρτυρίες τους. Πρόκειται για ανθρώπους που δίνουν το δικό τους αγώνα επιβίωσης μέσα σε ένα περιβάλλον αδυσώπητης αστικοποίησης, στερούμενοι των βασικών αγαθών, αλλά διαθέτοντας πλεόνασμα δύναμης και μια γενναία στάση απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν.

Μέσα από τη ζωή τους, μας καλούν να προβληματιστούμε για φαινόμενα που, ακόμη κι αν δεν έχουν φτάσει με την ίδια ένταση και στη δική μας «γειτονιά», χτυπούν ένα δυνατό συναγερμό. Ένας από αυτούς, ο 38χρονος Κουρσέντ από τη Ντάκα, λέει: «Οι άνθρωποι εδώ αγωνίζονται για τα στοιχειώδη. Κερδίζουν τόσο λίγα που ακόμη και μια αλλαξιά ρούχα είναι μεγάλος αγώνας. Το να καταφέρουν να βρουν φάρμακα, τρόφιμα, περίθαλψη όταν αρρωσταίνουν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους είναι ένα καθημερινό πρόβλημα».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μέσα από αυτή την ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση, απευθύνουν ένα κάλεσμα προς όλους μας να σταθούμε εξίσου γενναία απέναντι στο ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού, να μην αποστρέψουμε το βλέμμα από τις υποβαθμισμένες γειτονιές των UrbanSurvivors και να κατανοήσουμε όλες τις διαστάσεις του προβλήματος ώστε να το αντιμετωπίσουμε.


Stanley Green

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here