Αρχική Ειδήσεις Το μήνυμα του Υπουργού ΠΕΚΑ, Ε.Λιβιεράτου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Το μήνυμα του Υπουργού ΠΕΚΑ, Ε.Λιβιεράτου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

0
Διαφήμιση

Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Μια μέρα για να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία του περιβάλλοντος για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη, την ευθύνη που έχουμε απέναντι στις μελλοντικές γενιές, αλλά ταυτόχρονα και γιορτή για ό,τι έχει επιτευχθεί στον τομέα της προστασίας του.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο πλανήτης μας έχει φτάσει εδώ και καιρό σε ανησυχητικά όρια. Η διεθνής κοινότητα έχει διαπιστώνει από χρόνια την ανάγκη ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν στο περιβάλλον. Κι όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, κάθε φορά που απειλείται το οικοδόμημα της διεθνούς οικονομίας, η συζήτηση για το περιβάλλον αναβαθμίζεται. Αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε, τώρα που και στην Ελλάδα ξεκίνησε ο αντίστοιχος διάλογος, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Επάρκεια δικαίου υπάρχει. Λείπει όμως ο σχεδιασμός και κυρίως η αποφασιστικότητα να υλοποιηθεί από όλους μας, πολιτεία, φορείς, πολίτες, μία αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχείριση, όχι με όρους “μόδας” ή “πολιτικής ορθότητας”, αλλά στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, που δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο όταν γίνεται από τους πολίτες, για τους πολίτες. Είναι λοιπόν αναγκαίο ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό πλέγμα στρατηγικών και δράσεων που πρέπει να αναλάβουμε άμεσα για να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό τα προβλήματα που αφορούν στο περιβάλλον, πολύ περισσότερο στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ενός από τα σημαντικότερα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα σήμερα.

Αυτός είναι ο στόχος και πάνω σε αυτό το πλαίσιο δουλεύουμε, παρόλες τις από χρόνια παγιωμένες δυσκολίες, ανάμεσα στις οποίες το μορφωτικό έλλειμμα και μερικές φορές μια καλά κρυπτόμενη υποκρισία γύρω από την έγνοια για τον περιβάλλον. Όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος, αν δεν δοθεί η αναγκαία έμφαση στην άδολη περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Έχοντας ως στόχο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να δώσουμε μεγαλύτερη δημοσιότητα στην ανάγκη ο άνθρωπος να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του στο χώρο που ζει, με σοβαρότητα και ρεαλισμό, προστατεύοντας και βελτιώνοντάς τον, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, συμμετέχει και η χώρα μας στην Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Σε αυτό πλαίσιο εντάσσονται και οι δράσεις που έχουμε αναλάβει να διοργανώσουμε φέτος και με το Δήμο Αθηναίων, την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και άλλους πολλούς φορείς και οργανισμούς, για να ενισχύσουμε αυτό το μήνυμα. Είναι δράσεις που μας δίνουν την ευκαιρία να σκεφτούμε, έστω και για λίγο την άρρηκτη σύνδεση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Κι επειδή η προσπάθεια για τη μεταβολή του αναπτυξιακού προτύπου των σύγχρονων πόλεων, δεν μπορεί να μην περνάει μέσα από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στο επίκεντρό μας υπάρχουν δράσεις με πρωταγωνιστές και παιδιά.

Ζούμε σε έναν τόπο με αφθονία περιβαλλοντικών προκλήσεων. Με τη σκέψη στις μελλοντικές γενιές, θα πρέπει όλοι να εργαστούμε με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη, η οποία δεν πρέπει να εξαντλείται στις στερεότυπες παραμέτρους των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών όρων, αλλά να επεκτείνεται και στην μορφωτική παράμετρο, η οποία ίσως να είναι και η σημαντικότερη.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤί περιμένουμε τα επόμενα χρόνια ελέω κλιματικής αλλαγής. .
Επόμενο άρθροΤο ΥΠΕΚΑ υποδέχεται την Παγκόσμια Μέρα Περιβαλλοντος στο Σύνταγμα και μας περιμένει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ