Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Οι Α.Π.Ε. υπερτερούν του φυσικού αερίου ως το 2016. Η έκθεση...

Οι Α.Π.Ε. υπερτερούν του φυσικού αερίου ως το 2016. Η έκθεση της ΙΕΑ.

0
Διαφήμιση

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, ΙΕΑ, ανακοίνωσε χθες το Medium-Term Renewable Energy Report και σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγή ενέργειας από όλες μαζί τις Α.Π.Ε. θα ξεπεράσει αυτή του φυσικού αερίου και θα είναι διπλάσια από τα πυρηνικά και όλα αυτά σε παγκόσμια κλίμακα και ως το 2016. Παράλληλα, η αύξηση των Α.Π.Ε. θα σημειώσει ποσοστό της τάξης του 40% στα επόμενα πέντε χρόνια, παρά την ασθενή οικονομία.

Αυτή τη στιγμή οι Α.Π.Ε. αποτελούν τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και έως το 2018 θα έχουν μερίδιο της τάξης του 25% επί της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού, όταν το εκτιμώμενο ποσοστό ανερχόταν σε 20%. Το μερίδιο των μη υδροηλεκτρικών πηγών, δηλαδή αιολική, ηλιακή, βιοενέργεια και γεωθερμία θα διπλασιαστούν σε συνολική παραγωγή ενέργειας, αγγίζοντας το 8% έως το 2018, από 4% του 2011 και μόλις 2% του 2006.

Φαίνεται, ότι οι Α.Π.Ε. αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές έναντι νέων ορυκτών καυσίμων, εφόσον το κόστος τους μειώνεται σταθερά. Αλλά όπως υπογράμμισαν από την ΙΕΑ, δεν θα πρέπει αυτά τα καλά νέα να γίνουν αιτία εφησυχασμού μεταξύ των κυβερνήσεων του Οργανισμού Παγκόσμιας Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Δεδομένου ότι αυξάνεται ο ρόλος των Α.Π.Ε. σε όλους τους τομείς, δημιουργεί παράλληλα αδυναμίες, σε επίπεδο πολιτικών που εκλείπουν, ενώ η κοινή γνώμη επηρεάζεται ως προς τα κόστη, από τις στάσιμες οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και τη μεγάλη ζήτηση ενέργειας. Τα κόστη έχουν μειωθεί, αλλά η αναγκαιότητα βιώσιμων μακροπρόθεσμων πολιτικών μέτρων που θα υποστηρίζουν το εγχείρημα μετάβασης σε Α.Π.Ε. είναι ζωτικής σημασίας. Η πολιτική αβεβαιότητα ανέρχεται στον Νο 1 εχθρό των επενδυτών.

Αναγκαία κρίνεται η δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου και μακροπρόθεσμων πολιτικών που θα καθιστούν προβλέψιμη και αξιόπιστη την παγκόσμια αγορά και το οποίο θα είναι συμβατό με τους στόχους της κοινωνίας. Σε όλο τον κόσμο οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν έξι φορές υψηλότερες από ό, τι τα οικονομικά κίνητρα για τις Α.Π.Ε.

Πάντως, οι προβλέψεις της έκθεσης, βασίστηκαν στην αξιοσημείωτη ανάπτυξη εντός 2012, όπου η συνολική παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε., αυξήθηκε πάνω από 8%, παρά το δυσχερές τοπίο των επενδύσεων, της πολιτικής και της βιομηχανίας. Μιλώντας με αριθμούς, η παραγωγή ηλεκτρισμού Α.Π.Ε. ανήλθε σε 4.860 TWh, δηλαδή ξεπέρασε την εκτιμώμενη συνολική κατανάλωση ενέργειας της Κίνας.

Αναφερόμενοι στην τελευταία, θα αποτελέσει πρωτάρη στη χρήση Α.Π.Ε. από τις χώρες εκτός Παγκόσμιου Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι οποίες υπολογίζονται υπεύθυνες για τα 2/3 παραγωγής Α.Π.Ε. από τώρα και ως το 2018. Παραγωγή που αναμένεται να μειώσει τη διχάλα, συγκριτικά με την μικρή αξιοποίηση Α.Π.Ε. σε Ευρώπη και Η.Π.Α.

Επιπρόσθετα στον σταθερό ανταγωνισμό της υδροηλεκτρικής , γεωθερμίας και βιοενέργειας, οι Α.Π.Ε. καθίστανται περισσότερο ανταγωνιστικές σε μια ευρεία λίστα περιπτώσεων. Για παράδειγμα, η αιολική ανταγωνίζεται τις εγκαταστάσεις νέων ορυκτών καυσίμων σε αρκετές αγορές, συμπεριλαμβανομένου της Βραζιλίας, της Τουρκίας και της Νέας Ζηλανδίας. Η ηλιακή ενέργεια είναι ελκυστική σε χώρες με ιδιαίτερα αυξημένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά αυτές με αυξημένη πετρελαϊκή παραγωγή. Η αποκεντρωμένη παραγωγή ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά μπορεί να είναι πολύ φθηνότερη από τις φιξ τιμές ηλεκτρισμού της αγοράς για πλειάδα χωρών.

Η έκθεση προβλέπει όφελος και για τον τομέα των μεταφορών, με χρήση βιοκαυσίμων για κίνηση και Α.Π.Ε. για λόγους θέρμανσης, αλλά με ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης απ’ότι για τις Α.Π.Ε. επί του συνόλου. Το μερίδιο των βιοκαυσίμων για τις οδικές μεταφορές θα πρέπει να φτάσει μόλις το 4% συνολικά το 2018, από το 3% του 2012.

Στο μέρισμα της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας για λόγους θέρμανσης, οι Α.Π.Ε., με εξαίρεση την παραδοσιακή βιομάζα, θα πρέπει να περάσουν το 10% το 2018, από το 85 του 2011. Ωστόσο, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών θερμότητας παραμένει ευρέως ανεκμετάλλευτος.

Διαφήμιση