Αρχική Ειδήσεις Η νέα ΚΑΠ φέρνει «πράσινα» μέτρα

Η νέα ΚΑΠ φέρνει «πράσινα» μέτρα

0
Διαφήμιση

Μια πιο «πράσινη» αγροτική πολιτική φέρνει η νέα ΚΑΠ στην οποία συμφώνησαν χθες τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάσει της συμφωνίας όλες οι χώρες της Ε.Ε. υποχρεούνται να λάβουν μέτρα προκειμένου οι γεωργικές πρακτικές να είναι πιο φιλικές για το περιβάλλον ενώ ενισχύεται η βιολογική γεωργία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο νέο κείμενο της ΚΑΠ (Κεντρική Αγροτική Πολιτική), όλα τα κράτη μέλη, όλες οι αγροτικές περιοχές και όλοι οι αγρότες θα λάβουν απλά, αποδεδειγμένα μέτρα για την προώθηση της αειφορίας και την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.

Την περίοδο 2014 έως και 2020 αναμένεται να επενδυθούν περισσότερα από 100δις ευρώ σε μέτρα και προγράμματα τα οποία θα βοηθήσουν ώστε η γεωργία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις υπέρ της ποιότητας του εδάφους και των υδάτων, την προστασία της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ότι το 30% των άμεσων ενισχύσεων θα πρέπει να συνδέεται με τρεις φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές:

– Την διαφοροποίηση των καλλιεργειών,

– Την διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων με τη διατήρηση του 5%, και αργότερα 7%, των περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος από το 2018, εναλλακτικά θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα που θεωρείται ότι έχουν τουλάχιστον ισοδύναμα περιβαλλοντικά οφέλη.

Επιπλέον, τουλάχιστον το 30% του προϋπολογισμού των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης θα πρέπει να διατεθούν για τα γεωργικάπεριβαλλοντικά μέτρα, για τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας, για σχέδια που συνδέονται με φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις ή για εφαρμογή καινοτόμων μέτρων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα γεωργικά- περιβαλλοντικά μέτρα προκειμένου να ενισχυθούν οι «πράσινες» πρακτικές γεωργίας. Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να θεσπιστούν και να θέσουν υψηλότερους περιβαλλοντικούς στόχους από τα υπάρχοντα προκειμένου να αποφευχθεί και ο κίνδυνος της διπλής χρηματοδότησης.

Έρη Δρίβα

Διαφήμιση