Αρχική Ειδήσεις Ασύμφορη η επένδυση της ΔΕΗ στις νέες λιγνιτικές μονάδες σύμφωνα με έρευνα...

Ασύμφορη η επένδυση της ΔΕΗ στις νέες λιγνιτικές μονάδες σύμφωνα με έρευνα του WWF

0
Διαφήμιση

Εκτός από το περιβαλλοντικό κόστος η επένδυσης της ΔΕΗ στις δυο νέες λιγνιτικές μονάδες αναμένεται και οικονομικά ασύμφορη, σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση του WWF Ελλάδος.

Εάν η χώρα μας παραμείνει πιστή στις δικές της δεσμεύσεις ως προς την ενεργειακή της πολιτική για τις επόμενες τρεις δεκαετίες, η επένδυση της ΔΕΗ στις δύο νέες λιγνιτικές μονάδες (Πτολεμαΐδα-5 και Μελίτη-2) αποδεικνύεται ζημιογόνα και με οικονομικούς όρους. Η ΔΕΗ κινδυνεύει μάλιστα να μην πετύχει καν απόσβεση των επενδύσεών της, προειδοποιεί η οργάνωση.

«Η Ελλάδα αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά πρωτοπόρα στον αναχρονισμό και ταλαντούχα στις επενδύσεις με ζημία και όχι κέρδος», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η WWF.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη «Έκθεση οικονομικής βιωσιμότητας των νέων λιγνιτικών μονάδων» διερευνάται η λειτουργία της Πτολεμαΐδας-5 και Μελίτης-2 για έναν χρονικό ορίζοντα 30 ετών. Οι υπολογισμοί βασίζονται στην εξέλιξη του ηλεκτρικού συστήματος, όπως αυτή καταγράφεται στον Οδικό Χάρτη για το 2050 του ΥΠΕΚΑ – ο οποίος όμως έτσι κι αλλιώς υπολείπεται σημαντικά των στόχων της ΕΕ.

Προκύπτει λοιπόν ότι με την προβλεπόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και την εφαρμογή των μέτρων ορθής διαχείρισης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (Οδικός Χάρτης για το 2050 – ΥΠΕΚΑ), ο βαθμός χρήσης των νέων λιγνιτικών μονάδων μειώνεται έως και στο 35% το 2050. Αποτέλεσμα, οι επενδύσεις αυτές θα παρουσιάσουν σημαντικά μειωμένη οικονομική απόδοση, ενώ η Πτολεμαΐδα-5 ενδέχεται να εμφανίσει και αρνητικό εσωτερικό βαθμό απόδοσης της αρχικής επένδυσης, έως -5,4%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ επένδυσης, η ΔΕΗ θα παίρνει πίσω 94,6 ευρώ.

Σύμφωνα με το WWF, η ΔΕΗ επιλέγει να επενδύσει σε 2 νέες λιγνιτικές μονάδες εν μέσω μιας ‘ενεργειακής επανάστασης’, όπου η αποκεντρωμένη ανάπτυξη ΑΠΕ υπόσχεται να μετατρέψει τις παραδοσιακές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού σε δεινόσαυρους του ενεργειακού μας συστήματος. Ενδεικτικό είναι το πάγωμα των επενδύσεων σε ανθρακικούς σταθμούς στη Γερμανία, όπου από τα 39 έργα που είχαν ανακοινωθεί το 2007, 20 έχουν ήδη ακυρωθεί ενώ για άλλα 6 έχει ανασταλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Δείτε εδώ την περίληψη της έρευνας: http://www.wwf.gr/images/pdfs/PtolemaidaVMelitiII_Synopsis.pdf

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑποκτήστε απαλά χείλη εύκολα και οικονομικά
Επόμενο άρθροΑόρατο τείχος θνησιμότητας χωρίζει τη Βρετανία σε Βόρεια και Νότια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ