Αρχική Ειδήσεις Αόρατο τείχος θνησιμότητας χωρίζει τη Βρετανία σε Βόρεια και Νότια

Αόρατο τείχος θνησιμότητας χωρίζει τη Βρετανία σε Βόρεια και Νότια

0
Διαφήμιση

Φαίνεται πως στη Βρετανία, παρατηρήθηκε ένα παράδοξο φαινόμενο στον τομέα της υγείας που θέλει το βόρειο κομμάτι να νοσεί πρόωρα και με διαφορά, από σοβαρές παθογένειες, όπως καρκίνος και καρδιακές παθήσεις, ενώ το νότιο τμήμα της χώρας να εμφανίζει πολύ καλύτερα στατιστικά. Το Μάντσεστερ πάντως τυχαίνει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα της The Sun και Daily Mirror, οι άνθρωποι κάτω των 75 ετών στα βόρεια, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, εξαιτίας εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων , εγκεφαλικών, παθήσεων των πνευμόνων και του συκωτιού. Μάλιστα, μόνο για το 2011, ένας στους τρεις θανάτους συνέβαινε σε άτομο κάτω των 75 ετών.

O χάρτης που δημοσίευσε η κυβερνητική πρωτοβουλία Longer Lives, καταδεικνύει με κόκκινο χρώμα τις περιοχές άμεσου κινδύνου, ενώ με πράσινο εμφανίζονται αυτές που παρουσιάζουν φυσιολογικά στατιστικά. Μάλιστα, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας, μπορούν να εισάγουν τον ταχυδρομικό τους κωδικό για να δουν αν μένουν σε ζώνη υψηλού κινδύνου, από τι κινδυνεύουν, τι δείχνουν τα ποσοστά ανά Δήμο και τι μπορούν να κάνουν. http://longerlives.phe.org.uk/

Το Μάντσεστερ είναι η πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας, με 455 πρόωρους θανάτους ανά 100.000, μεταξύ 2009-20011. Παρουσιάζει επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από καρκίνο, έμφραγμα και εγκεφαλικό. Σε αντιδιαστολή, το Wokinghamείχε το μικρότερο, με 200.3 πρόωρους θανάτους ανά 100.000 άτομα. Δηλαδή, λιγότεροαπότομισό.

Η ηγεσία πιστεύει ότι η πρόληψη μπορεί να λειτουργήσει και να μειωθεί ο κίνδυνος και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισαν τις στατιστικές ενδείξεις, ευελπιστώντας από τους διάφορους δήμους που παρουσιάζουν τέτοια ποσοστά να δραστηριοποιηθούν προς βελτίωση της ποιότητας ζωής. Μάλιστα, οι τοπικές Αρχές, έλαβαν από τον Απρίλιο την ευθύνη για τη δημόσια υγεία, έναντι του NHS (βρετανικό σύστημα υγείας). Θα επιχειρήσουν, όπως ήδη συμβαίνει, να προωθήσουν τη μείωση του καπνίσματος και κυρίως έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.

Διαφήμιση