Αρχική Θεραπείες Ανοσοθεραπείες προγραμματίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να εξαφανίσει τον καρκίνο

Ανοσοθεραπείες προγραμματίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να εξαφανίσει τον καρκίνο

0
Διαφήμιση

Φαίνεται πως οι όγκοι από καρκίνο του δέρματος σε προχωρημένο στάδιο εξαφανίστηκαν εντελώς σε αρκετούς ανθρώπους, μετά από χορήγηση ενός εκ των τριών φαρμάκων που εξαναγκάζουν τα καρκινικά κύτταρα να αναγνωριστούν. Ως συνέπεια, το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή αποκτά την δυνατότητα να «δει» τα προσβεβλημένα κύτταρα και να τα καταστρέψει.

Είμαστε ενώπιων μιας νέας στρατηγικής ανοσοθεραπειών στη μάχη κατά του καρκίνου; Και θα μπορούσε επιπρόσθετα το ανοσοποιητικό σύστημα να «προγραμματιστεί» ώστε να εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα στην πρώτη τους εμφάνιση; Από τα παρακάτω στοιχεία προκύπτει πως ναι.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, σε καθημερινή βάση, ώστε να καταπολεμά οτιδήποτε παθογόνο και ξένο. Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα το ξεγελούν ώστε «καμουφλαρισμένα» ως έχουν να μη μπορεί να τα δει και να τα ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Κοινότητας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, δείχνουν πως τρία αντισώματα πετυχαίνουν να «ξεσκεπάσουν» τα καρκινικά κύτταρα.

Τα καρκινικά κύτταρα, ενώ θα έπρεπε να είναι αναγνωρίσιμα από τα Τ-λεμφοκύτταρα, δεν είναι καθώς καλύπτονται από ένα μόριο στην επιφάνειά τους το οποίο λέγεται «συνδετήρας». Απλοποιημένα, είναι αυτό που επιτρέπει πρωτεϊνικές συνδέσεις μεταξύ του καρκινικού και των φυσιολογικών κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει την ενεργοποίηση του υποδοχέα PD-1 ενός Τ-λεμφοκυττάρου, που έχει ως συνέπεια την αδυναμία του Τ-λεμφοκυττάρου να το αναγνωρίσει ως ξένο κύτταρο και άρα το ανοσοποιητικό σύστημα συνολικά αποτυγχάνει να τα αναγνωρίσει, μπερδεύοντάς τα με φυσιολογικό ιστό και αυτός είναι ο λόγος που το άτομο νοσεί από καρκίνο.

Τα τρία αντισώματα που προαναφέραμε, εμποδίζουν την αλληλεπίδραση του «συνδετήρα» με τον PD-1 υποδοχέα του Τ-λεμφοκυττάρου. Και άρα το καρκινικό κύτταρο δεν καταφέρνει να «περάσει» ως φυσιολογικό, γίνεται «ορατό» για το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αρχίζει να το καταστρέφει. Σε 54 από τους 135 ανθρώπους με προχωρημένο μελάνωμα – την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος – οι όγκοι μειώθηκαν λιγότερο από το μισό, μετά από τη χορήγηση της πρώτης από τις τρεις θεραπείες αντισωμάτων, με την ονομασία Lambrolizumab. Ενώ, στους 6 από τους 57 ανθρώπους που έλαβαν τη μέγιστη δόση αυτού του φαρμάκου, κατασκευασμένο από τον AntoniRibas, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, οι όγκοι εξαφανίστηκαν εντελώς.

Τα αποτελέσματα ήταν εξίσου εντυπωσιακά με το Nivolumab, τη δεύτερη θεραπεία αντισωμάτων. Οι όγκοι υποδιπλασιάστηκαν και μειώθηκαν αισθητά για τους 21 από τους 53 ανθρώπους με προχωρημένου βαθμού μελάνωμα, που έλαβαν τη θεραπεία μαζί με άλλο φάρμακο. Ο καρκίνος εξαφανίστηκε εντελώς μέσα σε 12 εβδομάδες για τους 3 από τους 17 ανθρώπους που έλαβαν τη μέγιστη δόση.

«Πολλά αποτελέσματα συνέβησαν τόσο γρήγορα, σε κάποιες περιπτώσεις σε μόλις τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής των δοκιμών, JeddWolchok του Memorial-SloanKetteringCancerCenter της Νέας Υόρκης. Προσέθεσε ότι αυτές οι θεραπείες σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα ραδιοθεραπείες και χημιοθεραπείες, ενδυναμώνουν τον ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή, ώστε να ξεφορτωθεί τα καρκινικά κύτταρα μόνο του.

Η τρίτη θεραπεία αντισωμάτων, είναι ελαφρώς διαφορετική, αφού επιδρά στη λειτουργία του «συνδετήρα» του καρκινικού κυττάρου, παρά στον PD-1 υποδοχέα του Τ-λεμφοκυττάρου που αναγνωρίζει το συνδετήρα. Τα αποτελέσματα της ήταν εντυπωσιακά σε ένα μικρό αριθμό ατόμων που είχαν άλλους τύπους καρκίνου, όπως αυτός του πνεύμονα και του συκωτιού.

Και οι τρεις θεραπείες, εφόσον ήταν αποτελεσματικές πρόκειται να συμμετέχουν σε νέες δοκιμές, που αυτή τη φορά περιλαμβάνουν άτομα με καρκίνο του δέρματος, του συκωτιού, των πνευμόνων και του εγκεφάλου. Καιδενείναιμόνοαυτό. Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, ένα άτομο με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία γιατρεύτηκε σε 8 μόλις ημέρες, αφού τα Τ-λεμφοκύτταρά του «επαναπρογραμματίστηκαν» εργαστηριακά ώστε να επιτίθενται σε οποιοδήποτε κύτταρο που φέρει στην επιφάνειά του το μόριο CD19, το οποίο φέρουν αποκλειστικά μόνο καρκινικά κύτταρα.

Μια νεοσύστατη εταιρεία υπό την επωνυμία KitePharma, στο Λος Άντζελες, θα δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη αυτής της τεχνικής για πολλούς τύπους καρκίνου. «Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα αναγνωριστικό του καρκινικού κυττάρου και δεν έχει καμία σημασία το στάδιο και η εξάπλωση αυτών», δήλωσε η συν-ιδρύτρια της KitePharma, AyaJakobovits και προσέθεσε ότι με αυτή την προσέγγιση θεραπείας, ξεπερνάς όλα τα προβλήματα που θα επέφερε η καρκινική βιολογία, καθώς επανέρχεσαι πίσω σε ένα σημείο που το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου λειτουργεί άψογα.

πηγή:http://www.newscientist.com/article/dn23646

Διαφήμιση