Αρχική Ειδήσεις Το Ελληνικό περιβάλλον στη τροχιά των δανεικών

Το Ελληνικό περιβάλλον στη τροχιά των δανεικών

0
Διαφήμιση

 Άρθρο του κ.Κώστα Κασσιού, Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι για τα επόμενα τρία χρόνια της οικονομικής ομηρίας που έρχονται – όχι βέβαια από ξένες παρεμβάσεις όπως θρυλείται αλλά από των πολιτικών μας ταγών τις αμαρτωλές αστοχίες παλιές και πρόσφατες-ένα από τα πρώτα θύματα θα είναι το δύσμοιρο ελληνικό περιβάλλον.

Ο εξαγγελθείς αποκλεισμός των νέων προσλήψεων και της στελέχωσης των δημόσιων και δημοτικών ελεγκτικών μηχανισμών με το αναγκαίο προσωπικό θα οδηγήσει στην κορύφωση των περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών μικρών και μεγάλων σε έκταση και ένταση. Καταπατήσεις δασικών εκτάσεων ,εμπρησμοί και εκχερσώσεις, παράνομες περιφράξεις ,λαθροθηρία, παράνομες χωματερές, λατομεύσεις και εγκληματικές αμμοληψίες από τις κοίτες των ποταμών συνιστούν μερικά από τα συχνά περιβαλλοντικά παραπτώματα που το παρελθόν έχει αναδείξει ότι συμβαίνουν όταν δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές εποπτείας και φύλαξης.

Περιοχές της χώρας μας με τις μοναδικές φυσικές περιβαλλοντικές αρετές όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000 ,που αφού χρηματοδοτήθηκαν στο ξεκίνημά τους με ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση , θα έπρεπε αυτοδύναμα να συντηρούνται που όμως τώρα λόγω της νέας οικονομικής δυσπραγίας θα αφεθούν αβοήθητες στην τύχη τους. Ήδη άρχισαν οι περιβαλλοντικές εκπτώσεις με αρχή τις διοικητικές συνενώσεις των πρόσφατα θεσμοθετηθέντων Φορέων Διαχείρισης, με τη χαλάρωση των κριτήριων εγκατάστασης ΑΠΕ στις περιοχές Natura, και ασφαλώς την ελευθερία για ‘τουριστική αξιοποίηση’ σε πολλές ανάλογες περιοχές. Και βέβαια με το τι θα συμβεί στο χερσαίο και νησιωτικό μας περιβάλλον από τις οικιστικές παραβάσεις και αυθαιρεσίες καλλίτερα να μη τις αναφέρουμε και μελαγχολήσουμε περισσότερο.

Η απουσία υποδομών που από χρόνια θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί όπως αξιόπιστο Κτηματολόγιο, Δασολόγιο, Χάρτες με τις γεωργικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, καταγραφή των διαθέσιμων Υδατικών αποθεμάτων, Χαρτογράφηση των αξιόλογων Τοπιακών μας ενοτήτων μέσα από ένα εφαρμόσιμο Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, οδηγούν νομοτελειακά στην απαξίωση του Ελληνικού Φυσικού αλλά και Πολιτιστικού μας δυστυχώς περιβάλλοντος.

Είναι επιστημονικά αποδεκτή οικονομική παραδοχή, ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ποιοτική του διατήρηση συνιστά ένα σοβαρό οικονομικό διαχρονικό επενδυτικό εργαλείο που οι χώρες σε στιγμές οικονομικής δυσπραγίας και εθνικού κοινωνικού κινδύνου να μπορούν να το ρευστοποιήσουν για την διάσωση και επιβίωσή τους.

Το ερώτημα που τίθεται σε μας τώρα , την ώρα τούτη της εθνικής οικονομικής ανάγκης που μια χώρα όπως η Ελλάδα βρίσκεται στο διεθνές σταυροδρόμι της οικονομικής επαιτείας, είναι αν γνωρίζουμε ποια είναι τα περιβαλλοντικά μας εθνικά αποθέματα που η χώρα μπορεί να αναδείξει για να επιτύχει την οικονομική ανάσα που χρειάζεται.

Και ακόμα αν απαιτηθεί περιοχές της χώρας όπως είναι τα πολυάριθμα νησιά μας και οι παράλιοι οικισμοί να γίνουν αυτάρκη για να διαθρέψουν τον πληθυσμό τους ,που θα βρεθεί η κατάλληλη γεωργική γη να καλλιεργηθεί όταν αφήσαμε χωρίς πρόνοια μόνο τα τουριστικά αυθαίρετα καταλύματα να την έχουν καταλάβει και αλλοιώσει;

Στην οικονομική «κατοχή» που έρχεται δεν αφήσαμε περιθώρια για λίγη γεωργική γη κοντά στις πόλεις μας, ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να ξαναθυμηθούν και να καλλιεργήσουν τα λαχανικά του σπιτιού τους, όπως έκαναν παλαιότερα στα χωριά τους;

Οι μικροί κήποι και οι αυλές στα σπίτια μας χάθηκαν και έγιναν από έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού και πολιτικής ημιυπαίθριοι , ενώ στις ταράτσες των σπιτιών μας αντί για οροφόκηπους έχουμε τα δορυφορικά πιάτα.

Γίνεται πλέον φανερό ότι το περιβάλλον μας στον καιρό της παρούσης οικονομικής δυσπραγίας κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Επιβάλλεται τώρα άμεσα να συστρατευθούμε όλοι μας για να επανορθώσουμε τη σωρεία των περιβαλλοντικών μας λαθών του παρελθόντος με μια νέα στάση μεταμέλειας προς τη φύση και το φυσικό περιβάλλον.

Ας γίνουμε όλοι μας εθελοντές φύλακες της περιβαλλοντικής νομιμότητας. Ας μην ανεχθούμε άλλο τον γείτονα μας να αυθαιρετεί εις βάρος του περιβάλλοντος, λόγω της απουσία κρατικής φύλαξης, σιωπώντας και αδιαφορώντας. Ας σκεφτούμε ότι κάθε φορά που προλαμβάνουμε αντί αργότερα να θεραπεύουμε μια περιβαλλοντική καταστροφή, έχουμε συμβάλλει στην ανόρθωση του εθνικού οικονομικού μας χρέους και έχουμε εξοφλήσει μέρος του δικού μας από την αδιαφορία που επιδείξαμε στο παρελθόν . Και ας σκεφτούμε τέλος στη δύσκολη αυτή οικονομική επιδείνωση πως θα μπορέσουμε να αλλάξουμε εμείς και η οικογένειά μας τις σπάταλες ,άσκοπες και αντιπεριβαλλοντικές καταναλωτικές μας συνήθειες υιοθετώντας το μέτρο, την αναγκαιότητα ,την ανακύκλωση , την αλληλοβοήθεια αλλά προπάντων το σεβασμό μας για την ελληνική φύση και το περιβάλλον.

Τότε μόνον θα αισθανθούμε ότι ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στον εαυτό μας καταρχήν ,αλλά και στη Χώρα μας και την Ιστορία της που εμείς είμαστε τώρα οι σημερινοί θεματοφύλακες και που θα πρέπει να αποδειχθούμε αντάξιοι μιας τέτοιας κληρονομιάς.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here