Αρχική Ειδήσεις UNESCO & “GreenProject” υποδέχονται την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

UNESCO & “GreenProject” υποδέχονται την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

0
Διαφήμιση

Με αφορμή την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και ανήμερα, η Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και η οργάνωση ”GreenProject”, διοργανώνουν μια ημερίδα, που θα λάβει μέρος στις 10:00 το πρωί, στο Αμφιθέατρο «Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών. Η ημερίδα, ανάμεσα σε άλλα καίρια ζητήματα για πρωτοβουλίες που αφορούν το περιβάλλον και την ιδανική συνύπαρξή μας με αυτό, θα κλείσει κάπου το μεσημέρι, με την «Παρουσίαση αποτελεσμάτων 3ου Πράσινου Φωτογραφικού Οδοιπορικού: GreenProject στην Ευρώπη: Αθήνα – Βόρειο Ακρωτήριο στους δρόμους των ενεργειακών διασυνδέσεων Βορρά – Νότου» από τον Δρ. Ιωάννη Τζώρτζη, Πρόεδρο Δ.Σ. της “GreenProject” και τον Δρ. Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο, Γενικό Γραμματέα Δ.Σ. της “GreenProject”.

Ήδη, από το 2008, όπου η μη κερδοσκοπική οργάνωση “GreenProject” ιδρύθηκε από ένα σύνολο εθελοντών ενεργών πολιτών, επιστημόνων και καλλιτεχνών, με έμπνευση το πρόγραμμα της UNESCO WorldSolarProgramme 1996-2005”, υλοποιώντας το πρωτότυπο τότε “GreenProject στην Ασία: Αθήνα-Πεκίνο, από τους δρόμους του μεταξιού στους δρόμους της ενέργειας”, συνέχισε πέρυσι με το GreenProject στην Ευρώπη: Αθήνα – Βόρειο Ακρωτήριο στους δρόμους των ενεργειακών διασυνδέσεων Βορρά – Νότου, του οποίου τα πορίσματα και θα παρουσιάσει.

Ο στόχος είναι η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της φωτογραφίας. Ενώ, βασικές κατευθύνσεις αποτελούν η επιτόπια καταγραφή σε φωτογραφία και video των «πράσινων σημείων ενδιαφέροντος» σε σχέση με καλές πρακτικές για τη χρήση Α.Π.Ε. και την αξιοποίηση της τοπικής παραδοσιακής ενεργειακής γνώσης (UNESCOWorldHeritageList), η προαγωγή της ορθολογικής χρήσης ενέργειας μέσω του «ενεργειακού τουρισμού», η παροχή ενεργειακής εκπαίδευση, η δημιουργία ενός εργαλείου διαπολιτιστικής επικοινωνίας της κοινωνίας των πολιτών για την ανάδειξη των ισχυρών ενεργειακών δεσμών και των κοινών περιβαλλοντικών ανησυχιών, μεταξύ των λαών που επισκέπτεται.

Βάση των στόχων που θέτει, πετυχαίνει το έργο της να προβληθεί και να βραβευθεί τόσο σε εκθέσεις φωτογραφίας, ντοκιμαντέρ, επιστημονικά συνέδρια, ενώ ταυτόχρονα να τελεί υπό την αιγίδα, τόσο της UNESCO, όσο και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Αθηναίων, την Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ΣΕΤΕ και το SiteGreece. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Αθήνα και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ημερίδα, θα παρουσιαστούν και σημαντικές μελέτες, όπως η «Ε.Ε. και Περιβάλλον: Οδηγία-Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική» από τον Δρ. Αριστομένη Καραγιώργη, Διευθυντή Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, FocalPoint Διεθνούς Ωκεανογραφικής Επιτροπής (IOC) της UNESCO, η παρουσίαση «Ο χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός με έμφαση στο Περιβάλλον» από τον κ. Νικόλαο Κουρέτα, Αρχιτέκτων Μηχανικό, Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, «Το Πρόγραμμα των Γεωπάρκων: H Πρωτοβουλία της UNESCO για την προστασία της Κληρονομιάς της Γης και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο» από τον κ. Νικόλαο Ζούρο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου. Ενώ, μετά τους χαιρετισμούς από την Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα, τις ομιλίες θα ανοίξει ο Δρ. Χρήστος Ζερεφός, Ομότιμος Καθηγητής, Ακαδημαϊκός, Επικεφαλής Έδρας της UNESCO για τις Φυσικές Καταστροφές στη Γεώσφαιρα, την Υδρόσφαιρα και την Ατμόσφαιρα, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, με θέμα «Η συμβολή της διεθνούς Διασκέψεως του Ρίο στην ελαχιστοποίηση της ανθρωποκαίνου παγκόσμιας μεταβολής».

 

 

Διαφήμιση