Αρχική Ειδήσεις Τα «πράσινα» οικοδομικά υλικά

Τα «πράσινα» οικοδομικά υλικά

0
Διαφήμιση

Ολοένα και περισσότερους οπαδούς αποκτούν τα «πράσινα» οικοδομικά προϊόντα δημιουργώντας μια ξεχωριστή κατηγορία την βιοοικοδομική. Η εξάπλωση του γνωστού sick building syndrome (σύνδρομο των άρρωστων κτιρίων) άνοιξε το δρόμο σε μια κατασκευαστική τεχνολογία με στόχο μια «βιοοικολογική» προσέγγιση στην οικοδομική.

Η τάση αυτή, κατέκτησε αρχικά τη Γερμανία και εξαπλώνεται σταδιακά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις για «υγιή» κτίρια. Τα βασικά υλικά της ανανεωμένης αυτής κατασκευαστικής προσέγγισης συνοψίζονται στον παρακάτω κατάλογο προϊόντων που οι ειδικοί θεωρούν σαν εγγυημένα «πράσινα»: (ΣΣ. Στοιχεία από σχετική έρευνα και βιβλίο για τον Βιοκλιματικό Σχεδιασμό Κτιρίων του πολιτικού μηχανικού Κ. Τσίπηρα).

Ωστενιτικός χάλυβας: Ο κανονικός δομικός χάλυβας, προκαλεί μια μεταβολή του γήινου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Πέρα από τις πιθανές επιδράσεις αυτής στον ανθρώπινο οργανισμό, πολλές κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα γερνούν πρόωρα λόγω της διαδικασίας της ενανθράκωσης και της επακόλουθης οξείδωσης των εκτεθειμένων ράβδων του σιδηροπλισμού. Ο ωστενιτικός χάλυβας, λόγω της χαρακτηριστικής του σύνθεσης, είναι αμαγνητικός και ανοξείδωτος, περιορίζοντας έτσι αυτά τα προβλήματα με βασικό του μειονέκτημα το υψηλό κόστος.

Ωμή άργιλος: Η ωμή άργιλος κατάλληλα σχηματισμένη με τη μορφή ωμοπλίνθων ή χυτή σε καλούπια που μοιάζουν με αυτά του σκυροδέματος, είναι ένα άριστο δομικό υλικό, όσον αφορά τη μηχανική ανοχή, τη θερμική μόνωση και τη δυνατότητα «αναπνοής» των εξωτερικών τοίχων. Εξάλλου, σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου υπάρχει μακρά παράδοση στη χρήση αυτού του υλικού. Ένα σπίτι από ωμοπλίνθους μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το ίδιο σκάμμα για τη θεμελίωση της ανωδομής, περιορίζοντας την επίπτωση των οικοδομικών εργασιών στο περιβάλλον.

Ασβέστης: Ο ασβέστης είναι ένα προϊόν που προτείνεται από τους υποστηρικτές της βιοοικοδομικής για κάθε τύπο επιφανειακών τελειωμάτων των τοίχων, επειδή «αναπνέει», επιτρέποντας έτσι μια σταθερή ανταλλαγή αέρα μεταξύ εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος, ενώ, εξάλλου, είναι εύκολη η συντήρηση και η ανακατασκευή του στις ζώνες που υφίσταται φθορές με το χρόνο.

Κόλλα από καουτσούκ: Οι κόλλες από συνθετικές ρητίνες μπορούν να γίνουν πηγές επιβλαβών αναθυμιάσεων για τον άνθρωπο. Αντίθετα, η κόλλα από καουτσούκ είναι φυσικό προϊόν, ατοξικό, αρκετά σταθερή, που διατηρεί τις συγκολλητικές της ιδιότητες στο χρόνο.

Κέτσες από καρύδα: Συνίσταται από το εξειδικευμένο Ινστιτούτο Οικοδομικής Βιολογίας (Institut fur Baubiologie) του Ρόχενχάιμ (Γερμανία), σαν ένα από τα «πράσινα» υλικά. Ο κετσές από καρύδα έχει πολλά πλεονεκτήματα σαν ηχομονωτικό υλικό σε επενδύσεις οροφών, όπου συμβάλλει σημαντικά στην απόσβεση των ταλαντώσεων και στην εξασθένιση της μετάδοσης των θορύβων.

Διαφήμιση