Οικολογικά θεωρούνται εκείνα τα θερμομονωτικά υλικά, που δεν απαιτούν μεγάλη ενέργεια για την παραγωγή τους, είναι ανακυκλώσιμα, δεν μολύνουν το περιβάλλον κατά τη διάρκεια παραγωγής τους, δεν περιέχουν τοξικούς/ καρκινογόνους ρύπους, επικίνδυνους για την υγεία του ανθρώπου και δεν εκλύουν τέτοιους ρύπους κατά τη διάρκεια εφαρμογής τους και μέχρι την καταστροφή τους.
Στην Ελλάδα όμως δεν μπορεί να βρει κανείς την ποικιλία των οικολογικών θερμομονωτικών υλικών, που βρίσκει εύκολα σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Μπορεί όμως να βρει τουλάχιστον τα εξής:
Εξηλασμένη πολυστερίνη: Προέρχεται από μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (υδρογονάνθρακες). Επιπτώσεις στην υγεία: Διαφυγή στυρενίου στην ατμόσφαιρα (ουσία νευροτοξική, που ενοχοποιείται για καρκινογενέσεις). Σε περίπτωση φωτιάς, παραγωγή τοξικών βρωμιούχων αερίων, εξαιτίας των ουσιών που περιέχει για την καθυστέρηση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ανάπτυξη ισχυρών ηλεκτροστατικών πεδίων. Καμία δυνατότητα διαπνοής του κτιρίου.
Πολυουρεθάνη: Οι ισοκυανάτες που προέρχονται από μια σύνθετη διαδικασία παραγωγής με βάση το χλώριο, απελευθερώνουν στο περιβάλλον (εσωτερικό και εξωτερικό του κτηρίου) αμίνες, ουσίες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ανθρώπους. Σε περίπτωση δε πυρκαγιάς παράγεται κυάνιο, ουσία φοβερά τοξική. Καμία δυνατότητα διαπνοής του κτιρίου.
Υαλοβάμβακας/πετροβάμβακας: Το IARC (διεθνές κέντρο για την έρευνα του καρκίνου) που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κατατάσσει στα εν δυνάμει καρκινογόνα υλικά που επιδρούν στον άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Στη Γερμανία απαγορεύτηκε η χρήση τους σε δημόσια κτίρια και στα μικρότερα έργα επιτρέπεται μόνο όταν στεγανοποιηθούν απόλυτα.
Περλίτης: Ο περλίτης (ηφαιστειακής προέλευσης), δεν απελευθερώνει τοξικές ουσίες, κατά τη χρησιμοποίησή του. Προσοχή όμως στη χρησιμοποίησή του σε σύνθετες κατασκευές με σιλικόνες και πολυουρεθάνη. Επίσης σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν απελευθερώνει τοξικά αέρια. Γενικά προτείνεται σαν ένα καλό θερμομονωτικό υλικό.
Το Ερακλίτ: Απαιτεί λιγότερη (αλλά παρόλα αυτά αρκετή) ενέργεια για την παραγωγή του, μικρότερη πάντως, των άλλων υλικών, παράγεται κατά κόρον στην Ελλάδα, είναι εύκολα ανακυκλώσιμο και δεν παρουσιάζει προβλήματα για την υγεία των κατοίκων ενός κτιρίου. Καίγεται δύσκολα σε περίπτωση πυρκαγιάς και δεν απελευθερώνει τοξικές ουσίες, παρουσιάζει όμως μικρή αγωγιμότητα στα ηλεκτρικά πεδία, εξαιτίας του τσιμέντου. Στην Ευρώπη βρίσκονται τρια υλικά: το Heraklith, το Fibralith, και το Eco-lith. Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο το πρώτο
Ο διογκωμένος φελλός: Απόλυτα φιλικό και υγιεινό υλικό με την προϋπόθεση ότι δεν χρησιμοποιούνται κατά την τοποθέτησή του, συνθετικές κόλλες, που περιέχουν φορμαλδεΰδη. (δίνονται σχετικά πιστοποιητικά σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Το μειονέκτημα είναι ότι είναι αρκετά πιο ακριβό, από άλλα υλικά καθώς η Ελλάδα δεν προωθεί την φύτευση φελλόδενδρων σε αντίθεση με την Πορτογαλία παράγει το 70% των αναγκών της Ε.Ε.